Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Gratis wetenschapsartikelen gevaar voor RELX'

AMSTERDAM (AFN) - Plannen voor vrije toegang tot wetenschappelijke publicaties kunnen informatieleverancier RELX op drie manieren schaden. Dat stellen analisten van UBS. Vorige week ontvouwden onderzoeksfinanciers uit Europese landen hun zogenoemde ,,Plan-S''.

Volgens de voorstellen mogen door de geldschieters gefinancierde onderzoeken vanaf 2020 alleen in gratis wetenschappelijke tijdschriften gepubliceerd worden. Als er in de tijdschriften van RELX' Elsevier-tak minder onderzoeken gepubliceerd worden, neemt de onderhandelingsmacht van Elsevier voor abonnementsprijzen af, menen de marktvorsers. Ook neemt de maximale beschikbare omzet voor wetenschappelijke uitgeverijen af.

Elsevier is niet groot in vrij toegankelijke wetenschapspublicaties. Als de markt die kant op beweegt, dan kan dat marktaandeel van RELX raken.

Sinds ,,Plan-S'' bekend werd gemaakt op 4 september daalde de koers van RELX al meer dan 7 procent. Het aandeel staat donderdag rond 12.55 uur 1,2 procent lager op 18,06 euro.

Lees over dit aandeel ook

  1. 15 feb Is een AI-premie voor RELX terecht?
  2. 15 feb Beursblik: resultaten RELX conform verwachting 1

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
RELX

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. thepouw 13 september 2018 14:02
    Ik zit zelf in die tak van sport (academisch onderzoek naar kanker) en de drang naar 'open access' publicatie is enorm. Door de nieuwe regels kan dit eiegenlijk overal, en daar hangt vaak een hoog prijskaartje aan vast (5000 dollar of meer). Maar als het inderdaad nog gewoner wordt, en daar lijkt het wel op, gaan de abbonementen wegvallen, en zal het hele verdienmodel ommoeten.
  2. [verwijderd] 20 september 2018 14:37
    D koers van het aandeel stort redelijk in op dit nieuws! Het bericht over 'open access' dreigde al een tijdlang. Ik ben blij dat ik de aandelen nog voor € 19,20 heb kunnen verkopen. Met vandaag rond de € 17,- is de koers in circa 3 weken met zo'n 12% gedaald. Dat is behoorlijk veel voor dit fonds. Het bericht over de Britse structuur is blijkbaar meer een formaliteit geweest. Terugkopen van RELX laat ik nog maar even wachten.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

RELX

38,580 19 apr
-0,420 -1,08%
Premium

Is een AI-premie voor RELX terecht?

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links