Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Hoofdindex Amsterdam op verlies

Gepubliceerd op 13 augustus 2020 15:58 | Views: 2.273

AEX 22 jan

660,53 -3,35 (-0,50%)

AMSTERDAM (AFN) - De AEX-index op de beurs in Amsterdam stond donderdagmiddag op verlies. Ook de andere Europese beurzen deden een stap terug na de recente sterke opmars. De graadmeter aan het Damrak werd tevens omlaag getrokken door het zware koersverlies van Aegon. Beleggers reageerden teleurgesteld op het intrekken van de financiële doelstellingen door de verzekeraar. Elders in Europa kwamen grote bedrijven als Carlsberg, Deutsche Telekom, RWE, TUI en Thyssenkrupp nog met cijfers.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde omstreeks 15.50 uur 0,9 procent lager op 569,98 punten. De MidKap klom 0,1 procent tot 815,64 punten. Parijs, Frankfurt en Londen verloren tot 1,4 procent.

Aegon was de grote verliezer in de AEX met een koersval van meer dan 14 procent. De verzekeraar zag de nettowinst in de eerste jaarhelft fors dalen door de coronacrisis en trok zijn financiële verwachtingen voor 2020 en volgend jaar in. Ook zet het bedrijf het mes in het dividend. Aan het einde van het jaar zal de nieuwe topman Lard Friese, die aantrad in mei, de nieuwe financiële doelen presenteren.

Shell

Olie- en gasbedrijf Shell zakte op zijn beurt bijna 3 procent. Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) verlaagde zijn verwachtingen voor de olievraag door de aanhoudende malaise in de luchtvaartsector. Op de lokale markt steeg AND ruim 1 procent. De kaartenmaker schroefde zijn omzet in de eerste jaarhelft flink op.

In Frankfurt raakte Thyssenkrupp dik 16 procent kwijt. Het Duitse staal- en industrieconcern kreeg in het afgelopen kwartaal een flinke tik door de coronacrisis. Vooral de malaise in de auto-industrie, zijn belangrijkste afzetmarkt, zette de prestaties onder druk. Ook TUI (min 6,2 procent) heeft zwaar te lijden onder de virusuitbraak. De reisorganisatie had afgelopen kwartaal vrijwel geen inkomsten door de reisrestricties om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Deutsche Telekom

Deutsche Telekom klom bijna 2 procent. Het moederbedrijf van T-Mobile Nederland verhoogde de verwachtingen voor dit jaar. In Kopenhagen zakte Carlsberg zo'n 5 procent. De Deense bierbrouwer voorziet dit jaar een forse lagere winst als gevolg van de coronacrisis.

Verder daalde Airbus in Parijs rond de 2 procent. De Amerikaanse overheid houdt vast aan de hogere importheffing op toestellen van de vliegtuigbouwer. Daarmee zijn toenaderingspogingen van Europese zijde in het slepende conflict met de Verenigde Staten rond Airbus tot dusver vruchteloos gebleken.

De euro was 1,1861 dollar waard tegen 1,1794 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte een fractie meer op 42,68 dollar. Brentolie werd juist een fractie goedkoper op 45,34 dollar per vat.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX 83% zegt verkopen 6 stemmen

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 Lepre Chaun 13 augustus 2020 17:00
    Verenigde Staten hebben de lijst met importtarieven voor een reeks producten uit Europa aangepast. Daarbij is een aantal kaasproducten uit onder andere Nederland van de lijst gehaald. Dat is goed nieuws, zegt brancheorganisatie van kaashandelaren Gemzu donderdag desgevraagd.
6 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare