Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

OESO waarschuwt voor impact handelsoorlog

PARIJS (AFN/RTR) - De seinen voor de economische groei staan dit jaar overduidelijk op groen. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) verhoogt zijn vooruitzichten voor de wereldwijde groei. Wel waarschuwt de denktank voor de mogelijke impact van een handelsoorlog.

Volgens de nieuwste ramingen van de OESO zal de economische groei dit jaar en volgend jaar uitkomen op 3,9 procent. Daarmee ligt de groei op het hoogste niveau sinds 2011. Eerder ging de OESO voor 2018 en 2019 uit van een groei van 3,6 procent.

Vooral de investeringsdrift en de opbloeiende handel in combinatie met groeiend vertrouwen zijn reden voor de opwaartse bijstelling. Ook de wijzigingen van de Amerikaanse belastingplannen dragen volgens OESO hun steentje bij aan de verbeterde vooruitzichten.

Risico

Het groeiend protectionisme bestempelt de OESO wel als risico. De denktank wijst op de negatieve impact van een mogelijke handelsoorlog in een reactie op de Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium.

Volgens de OESO zou een handelsoorlog, als andere landen met tegenmaatregelen komen, ten koste kunnen gaan van groei en banen. Landen zouden volgens de organisatie gezamenlijk moeten optreden om specifieke zaken zoals het vermeende overaanbod van staal op de markten aan te pakken.

Vier renteverhogingen

Verder denkt de OESO dat de Amerikaanse koepel van centrale banken dit jaar vier renteverhogingen zal doorvoeren. De Amerikaanse economie staat voor een groei van 2,9 procent dit jaar en 2,8 procent volgend jaar. De belastingwijzigingen zijn goed voor een impuls van 0,5 tot 0,75 procentpunt.

Voor de eurozone houdt de OESO rekening met een groei van 2,3 procent dit jaar en 2,1 procent volgend jaar. Ook deze vooruitzichten zijn iets positiever in vergelijking met vorige ramingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. Mick75 13 maart 2018 12:56
    Wtf, hebben we voor dit soort onzinnige uitspraken een duurbetaalde OESO nodig. Trump komt met onredelijke import-duties op onder meer Europees staal en aluminum, en dan waarschuwt de OESO Europa dat het geen tegenmaatregelen mag nemen. In plaats daarvan zou de OESO beter Trumps agressie bekritiseren.
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links