Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Verzekeringsreus NN sluit slotkwartaal 2019 af met winst

Gepubliceerd op 13 februari 2020 07:30 | Views: 2.079

NN Group 17:35

32,70 -1,72 (-5,00%)

DEN HAAG (AFN) - NN Group (Nationale-Nederlanden) heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar weer winst gemaakt, na het verlies in het slotkwartaal van 2018. De grootste verzekeraar van Nederland deed in de periode goede zaken met vrijwel al zijn onderdelen ondanks de aanhoudend lage rente. Het operationele bedrijfsresultaat steeg met een kwart.

Het nieuwe coronavirus, waarmee duizenden mensen besmet zijn, heeft vooralsnog geen materiële impact op NN. Bij de tak voor reisverzekeringen komen nog niet veel claims binnen, verklaarde topman David Knibbe. Wel houdt de verzekeraar de epidemie en de gevolgen daarvan voor de wereldeconomie scherp in de gaten.

Terugblikkend op het slotkwartaal blonk in het bijzonder het schadebedrijf uit, vindt Knibbe. Volgens hem werpen de ingrepen om de kosten omlaag te brengen bij die tak hun vruchten af. NN bespaarde vorig kwartaal 36 miljoen euro. De verzekeraar deed dat door waar mogelijk taken bij één team onder te brengen. Verder denkt NN nog steeds de overname van branchegenoot Vivat in het lopende kwartaal af te kunnen ronden. Er wordt nog gewacht op een fiat van De Nederlandsche Bank (DNB).

Recordaantal hypotheken

Over heel 2019 verstrekte NN een recordaantal aan hypotheken. Dat is een relatief nieuwe tak van sport voor verzekeraars die marktaandeel van banken proberen af te snoepen. Ook het vermogensbeheer bracht meer geld in het laatje, dankzij de positieve situatie op de financiële markten. Op de aandelenmarkten was er vorig kwartaal sprake van meerdere recordstanden dankzij het bereikte tussenakkoord in de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten.

De nettowinst in het vierde kwartaal bedroeg 329 miljoen euro, tegen een verlies van 533 miljoen euro een jaar daarvoor. Dat had toen te maken met de eenmalige kosten gerelateerd aan het inlijven van branchegenoot Delta Lloyd. De kapitaalbuffer (Solvency II) van de verzekeraar nam ondanks lastige marktomstandigheden licht toe, tot 218 procent.

NN denkt ook aan zijn aandeelhouders. Die krijgen dankzij de betere prestaties een hoger dividend over 2019 uitgekeerd, van 2,16 euro per aandeel. Ook gaat de verzekeraar voortaan voor minimaal 250 miljoen euro aan aandelen per jaar inkopen. Daarnaast wil het concern zijn commissarissen Clara Streit en Robert Jenkins herbenoemen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
NN Group 67% zegt kopen 6 stemmen

Gerelateerd

NN Group

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord