Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Vopak voelt zwakkere vraag uit oliesector

Gepubliceerd op 13 februari 2019 07:39 | Views: 3.398

HAL Trust 15 jan

119,80 -1,20 (-0,99%)

Vopak 15 jan

42,93 +0,13 (+0,30%)

ROTTERDAM (AFN) - Vopak heeft in het vierde kwartaal een lagere omzet in de boeken gezet dan een jaar eerder. Het tankopslagbedrijf wijt die daling een zwakkere vraag vanuit de oliesector. Die zorgde voor een lagere bezettingsgraad van de tankterminals, hoewel de behoefte aan opslagterminals voor andere goederen stabiel bleef.

Over de laatste drie maanden van 2018 bedroeg de omzet 317 miljoen euro, tegenover 324,5 miljoen euro in dezelfde periode van het voorgaande jaar. Als gevolg van de mindere vraag bij olieklanten daalde ook het operationele resultaat (ebitda), geschoond van eenmalige posten. Dat resultaat bedroeg 180,7 miljoen euro, tegen 192,7 miljoen euro in het vierde kwartaal van 2017. Onder de streep resteerde een nettowinst van 80,4 miljoen euro, tegen een kwartaalverlies van 200.000 euro een jaar eerder.

Over heel 2018 daalde de omzet met 4 procent tot 1,25 miljard euro. Het operationeel resultaat kwam eveneens 4 procent lager uit op 734,3 miljoen euro, waarbij Vopak ook last had van ongunstige wisselkoersen. De nettowinst steeg daarentegen 8 procent tot 290 miljoen euro.

Solide

Topman Eelco Hoekstra spreekt van solide resultaten tegen een achtergrond van ongunstige marktomstandigheden. Vopak loopt volgens hem op schema met zijn strategische koerswijziging, waarbij het bedrijf meer inzet op terminals voor onder meer chemicaliën en vloeibaar gemaakt aardgas. Daarnaast breidt de onderneming zijn opslagcapaciteit verder uit in landen als Maleisië, Indonesië, Canada, Brazilië en Nederland. In combinatie met efficiënter kostenbeleid hoopt het bedrijf hiermee het operationele resultaat te verhogen

Ook op de markt voor olie-opslag ziet Hoekstra ,,veel aanknopingspunten’’ voor een opleving van de vraag. De daling van de afgelopen twee jaar heeft volgens hem veel te maken met onzekerheid rond nieuwe regels voor scheepsbrandstof die in januari 2020 ingaan. Nu die datum nadert, zijn veel klanten juist weer bereid contracten af te sluiten voor de opslag van scheepsolie. ,,Daarom kijken we positief naar de toekomst. We hebben al geïnvesteerd om die vraag te faciliteren in Fujairah in het Midden-Oosten, Rotterdam en Singapore'', laat hij weten in een toelichting aan het ANP.

Overigens begint Vopak in de provincie Groningen aan een heel ander project. Samen met investeerder Whitehelm Capital en Groningen Seaports legt het bedrijf een park met zonnepanelen aan in de Eemshaven. De elektriciteit die hier in 2020 wordt opgewekt, gaat naar plaatselijke terminals van Vopak en andere lokale afnemers.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
HAL Trust 67% zegt kopen 6 stemmen
Vopak 75% zegt kopen 8 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare