Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ABN AMRO zet fors in op voorkomen witwassen

ABN AMRO zet fors in op voorkomen witwassen

AMSTERDAM (AFN) - ABN AMRO gaat flink uitbreiden op zijn onderdeel dat op witwassen controleert. De bank heeft er veel geld voor opzijgezet. Maar dat ging wel ten koste van het resultaat over het afgelopen jaar.

,,We zien allemaal de ophef hierover'', zei topman Kees van Dijkhuizen in een toelichting aan het ANP. Branchegenoten ING en Rabobank betaalden vorig jaar honderden miljoenen euro's aan boetes, omdat ze tekortschoten bij het voorkomen van witwassen. Bij ABN AMRO speelde dit niet, maar Van Dijkhuizen wilde niet ingaan op eventuele druk van toezichthouders.

Bij de bank werken nu nog zo'n duizend mensen aan het controleren van klanten en geldstromen. Van Dijkhuizen wil er zo'n vierhonderd extra werven. Daarvoor is een voorziening opgenomen van 85 miljoen euro.

Kwestie van geld

,,Maar het is geen kwestie van geld. Het zal moeilijk zijn om goede mensen te vinden'', stelt de bankdirecteur. Hij hoopt dat ABN AMRO eind volgende maand klaar is met het versturen van compensatievoorstellen in de slepende derivatenaffaire in het midden- en kleinbedrijf. Dan kan de bank mensen die daar nu mee bezig zijn, overhevelen naar het zogeheten Customer Due Diligence-werk.

Onder de streep bleef de winst van ABN AMRO afgelopen jaar steken op ruim 2,3 miljard euro, tegen bijna 2,8 miljard euro een jaar daarvoor. ABN AMRO nam ook honderden miljoenen euro's aan kredietvoorzieningen op. De bank vreest dat leningen in de offshore energiesector en bij diamantbedrijven tot kredietverliezen kunnen leiden. In 2017 werd de winst nog vooruitgeholpen door de verkoop van activiteiten in Azië.

Afzwakkend

Van Dijkhuizen benadrukte dat de bank er nog steeds goed voor staat, ondanks de afzwakkende groei van de Nederlandse economie. Onderliggend gingen de resultaten vorig jaar wel omhoog en de bank ligt op koers met zijn financiële doelen. Ook ziet het concern kans om een hoger percentage van de winst aan de aandeelhouders uit te keren. De Nederlandse staat, die nog altijd voor meer dan de helft eigenaar is van de bank, profiteert hiervan.

ABN AMRO kondigt tevens aan zijn bedrijfsstructuur wat te versimpelen. Dat gebeurt via een juridische fusie van ABN AMRO Bank en ABN AMRO Group. Dat moet volgens het concern ook helpen bij het verbeteren van de kapitaalratio's en terugdringen van de kosten.

Lees over dit aandeel ook

  1. 13:03 Beursblik: UBS verhoogt koersdoel ABN AMRO
  2. 14 feb Waarom de nieuwe doelstellingen van ABN Amro een vleugje ambitie missen

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ABN AMRO BANK N.V.

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

ABN AMRO BANK N.V.

15,615 17:35
+0,060 +0,39%
Premium

Waarom de nieuwe doelstellingen van ABN Amro een vleugje ambitie missen

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links