Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Aegon beperkt beleggingen in steenkool

Gepubliceerd op 13 januari 2020 08:22 | Views: 3.880 | Onderwerpen:

Aegon 26 okt

2,49 -0,01 (-0,36%)

DEN HAAG (AFN) - Verzekeraar Aegon beperkt sinds begin dit jaar zijn investeringen in steenkoolbedrijven. De komende jaren worden de regels voor nieuwe investeringen nog strenger. De financiële instelling zegt op die manier zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid te willen nemen en een steentje bij te willen dragen aan de overgang naar een "koolstofarme economie".

Aegon zal niet meer beleggen in energiebedrijven die meer dan 10 gigawatt aan capaciteit uit kolencentrales hebben en die nog willen uitbreiden. Ook gaat er geen geld meer naar bedrijven die jaarlijks meer dan 20 miljoen ton thermische kolen produceren en plannen hebben om uit te breiden. Daarbij kijkt Aegon niet naar de omzet van de ondernemingen.

Aegon belegt al langer niet meer in bedrijven die minimaal 30 procent van hun omzet behalen met het zoeken naar, de winning van en de raffinage van steenkool. Vanaf dit jaar gaat die drempelwaarde stapsgewijs omlaag totdat in 2029 bedrijven nog maar 5 procent van hun omzet uit steenkool mogen halen, wil Aegon nog geld in ze steken.

Duidelijke boodschap

Vorig jaar besloot Aegon al de investeringen in bedrijven die zich met de winning van olie uit teerzand bezighouden te beperken. De verzekeraar belegt niet meer in bedrijven die meer dan 30 procent van hun omzet halen uit de productie van teerzandolie of de aanleg of exploitatie van pijpleidingen om die olie te vervoeren.

Greenpeace juicht het besluit van de verzekeraar toe. "Aegon stuurt hiermee een duidelijke boodschap naar de financiële sector. Hopelijk zijn ze hiermee een inspiratie voor anderen, want het is noodzaak dat grote Nederlandse pensioenfondsen zoals ABP en PFZW het voorbeeld van Aegon volgen", aldus de milieuorganisatie.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Aegon 75% zegt kopen 16 stemmen

Gerelateerd

Reacties

18 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 erjee-ff 13 januari 2020 08:55
  quote:

  Toddemij schreef op 13 januari 2020 08:47:


  Olieaandelen zijn de volgende target waar niet meer in belegd gaat worden.

  Dat lijkt me een "handige" move als je bedenkt dat het wereldwijde energieverbruik nog wel even door zal stijgen, en dat fossiele brandstoffen daarmee ook nog wel even nodig blijven. Als bepaalde financiers zich terug trekken, zal er andere financiering gevonden worden, wellicht bij partijen die het minder nauw nemen met "maatschappelijke verantwoordelijkheid". Is dat dan vooruitgang?
 2. forum rang 6 Knight V 13 januari 2020 09:32
  Dat krijg je van klimaatactivisten.
  Het zou goed zijn als beleggers uitstappen uit Aegon.

  Stopt Aegon ook zaken in Polen ?, China ?, Italie ? Amerika ? Rusland ? Australie ? waar steenkool gewoon wordt gebruikt en gewonnen.

  Kazachstan – 46 miljoen ton / 1,2%
  Polen – 54 miljoen ton / 1,4%
  Colombia – 56 miljoen ton / 1,5%
  Zuid-Afrika – 143 miljoen ton / 3,7%
  Rusland – 185 miljoen ton / 4,8%
  Indonesië – 241 miljoen ton / 6,3%
  Australie – 275 miljoen ton / 7,2%
  India – 284 miljoen ton / 7,4%
  Verenigde Staten – 455 miljoen ton / 11,9%
  China – 1827 miljoen ton / 47,7%

  Wat een hypocrieten.
  Zieltjes winnen en niks te maken met verantwoord zaken doen.

 3. forum rang 5 het zwaard 13 januari 2020 10:03
  Groot gelijk van Aegon. Al eens gekeken naar de koersen van de steenkoolbedrijven in b.v. de VS ?Dan weet je waarom.Als binnenkort de Polen geld krijgen van de EU om met kolen te stoppen,weet je ook waarom. Australie gaat nu ook de "groene" weg op, net als de Chinezen.Wie gaat er dan nog buiten misschien de klimaatontkenners zijn geld dan nog inzetten op kolen? Noteer ook dat de jeugd zich ook steeds meer afzet tegen al wat vervuiling met zich mee brengt. En die laatste groep neemt nog alle dagen toe!
 4. P.Latzak 13 januari 2020 15:19
  quote:

  franswillem schreef op 13 januari 2020 09:35:


  Wat mij opvalt bij dit soort bedrijven zoals Aegon en ook ABNAMRO, dat ze meer moeite hebben met winst te maken dan met het naar de mond praten van milieubewegingen.


  Correct, hoewel ik me moeilijk kan voorstellen dat die milieu fanaten zo'n grote stem hebben in een aandeelhoudersvergadering.
  Ik stel me die milieu fanaten nog steeds voor als lui met baarden, lange haren, en geitenwollensokken, en geen stuiver in hun zak
18 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare