Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Leiding Nissan onderzoekt breuk met Renault'

LONDEN (AFN) - In de top van automaker Nissan wordt onderzocht of er een einde kan worden gemaakt aan de jarenlange samenwerking met partner Renault. Dat schrijft de Britse zakenkrant Financial Times op basis van ingewijden. Het 'rampenplan' zou onder meer een totale scheiding van de productie- en ontwerpafdelingen behelzen.

De slechte verhoudingen tussen de Japanners en de Fransen kwam aan het licht in de nasleep van de val van automagnaat Carlos Ghosn, die jarenlang de leiding had over beide bedrijven. Ghosn werd in Japan opgepakt vanwege financiële wanpraktijken, maar wist toen hij onder huisarrest stond te ontsnappen en dook op in Libanon.

Sinds die vlucht zouden de scheidingsplannen in de top van Nissan in een stroomversnelling zijn gekomen. Ondanks pogingen om de relaties aan beide kanten te verbeteren, zijn de verhoudingen tussen de automakers volgens de bronnen juist minder geworden. Veel Nissan-managers geloven dat de alliantie met de Franse autofabrikant de Japanners eerder kwaad dan goed doet.

Slecht moment

Een eventuele breuk zou volgens de krant betekenen dat beide bedrijven gedwongen worden nieuwe samenwerkingen aan te gaan. De auto-industrie worstelt met dalende verkopen terwijl het tevens de nodige kosten moet maken voor de verschuiving naar elektrisch rijden. Het noopte meerdere automakers tot het aangaan van samenwerkingen. Zo ontvouwden Peugeot-moeder PSA en Fiat Chrysler hun fusieplannen en vormen ook Ford en Volkswagen hun eigen alliantie.

De berichten over een op handen zijn de scheiding komen voor Renault op een slecht moment. De komende weken onthult Renault meerdere gecombineerde projecten om aan te tonen dat de alliantie nog steeds kan functioneren. Renault-voorzitter Jean-Dominique Senard noemde eerder een fusie met Nissan de "ultieme stap".

Lees over dit aandeel ook

  1. 21 mrt ACEA: Europese autoverkoop verder omhoog
  2. 05 feb Elkann: "Stellantis niet op zoek naar fusie"

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Renault

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Renault

47,470 22 apr
0,000 0,00%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links