Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Philips vindt nieuwe koper voor Lumileds

Philips vindt nieuwe koper voor Lumileds

AMSTERDAM (AFN) - Philips verkoopt een meerderheidsbelang in zijn dochterbedrijf Lumileds aan een groep investeerders onder leiding van Apollo Global Management. Dat maakte het technologiebedrijf maandag bekend.

De verkoop van een belang van ruim 80 procent levert naar verwachting 1,5 miljard dollar (1,4 miljard euro) in contanten op. De overige 20 procent van de aandelen behoudt Philips zelf, voor minimaal drie jaar. De transactie wordt naar verwachting afgerond in de eerste helft van 2017.

Lumileds maakt losse verlichtingscomponenten. Het past daarmee niet in de toekomstplannen van Philips, dat zich toelegt op gezondheidstechnologie, maar evenmin in die van Lighting, de onlangs afgesplitste divisie die verlichtingssystemen levert voor bijvoorbeeld straten, winkels en kantoren.

Deal

Philips besloot al medio 2014 tot een verkoop van Lumileds. Het dacht eerder een koper te hebben gevonden in het Chinese Go Scale Capital, dat bereid was bijna 3 miljard dollar neer te tellen. Voor die deal gaf de commissie die toeziet op buitenlandse investeringen in Amerikaanse bedrijven echter geen toestemming.

Omdat de nieuwe koper Amerikaans is, zal die toezichthouder ditmaal geen rol spelen, verwacht topman Frans van Houten. Hij voorziet evenmin problemen met andere overheidsinstanties die zich over de verkoop moeten buigen.

Kopers

De fors lagere verkoopprijs is een tegenvaller, erkende Van Houten. ,,Maar we zijn blij dat we een deal hebben kunnen sluiten. Het verkoopproces moest worden herstart onder heel andere omstandigheden en met veel minder potentiële kopers. Daardoor konden we niet de premie krijgen die we van Go Scale hadden bedongen.''

Het belang dat Philips overhoudt, bestaat uit preferente aandelen. Dat betekent volgens Van Houten dat zijn bedrijf vooraan in de rij staat om te profiteren als het goed gaat met Lumileds.

Lumileds is sinds begin 2015 een zelfstandig bedrijf binnen Philips. Er werken wereldwijd zo'n 9000 mensen en het was vorig jaar goed voor circa 2 miljard dollar aan omzet.

Lees over dit aandeel ook

  1. 10 apr Saxo ziet beleggersvertrouwen dalen
  2. 29 jan Toch enkele lichtpuntjes zichtbaar bij veelgeplaagd Philips

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Philips Koninklijke

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Philips Koninklijke

18,850 19 apr
-0,045 -0,24%
Premium

Toch enkele lichtpuntjes zichtbaar bij veelgeplaagd Philips

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links