Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AEX sluit hoger op ECB-dag

AMSTERDAM (AFN) - De AEX-index op Beursplein 5 is donderdag licht hoger gesloten op een dag die in het teken stond van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB begint weer met het opkopen van obligaties om de economie te stimuleren. Verder ging de depositorente omlaag. Banken betalen daardoor meer voor het stallen van geld bij de ECB. De centrale bank nam de maatregelen omdat de Europese economie tegenwind ondervindt. Zorgen daarover hingen ook boven de markt.

Op het gebied van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China leken de donkerste wolken weg te trekken. De Amerikaanse president Donald Trump kondigde aan importheffingen op Chinese producten twee weken op te schorten. China overweegt de import van Amerikaanse landbouwproducten weer vrijuit toe te staan. Ook waren er berichten dat de regering-Trump overweegt eerst een tijdelijke deal met China te sluiten.

De AEX-index sloot met een winst van 0,3 procent op 574,79 punten. De MidKap ging 0,3 procent omhoog tot 836,01 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen tot 0,4 procent, terwijl de Londense FTSE 0,1 procent erbij kreeg.

Verlaging depositorente

Financiële instellingen kregen een tikje door de verlaging van de depositorente. Verzekeraars ASR (min 1,5 procent), NN Group (min 0,9 procent) en bank ING (min 0,6 procent) stonden bij de dalers in de AEX. Betalingsbedrijf Adyen was met een plus van 2,9 procent de grootste stijger.

In de MidKap stond SBM Offshore 2,3 procent in de min. De maritiem oliedienstverlener heeft volgens Zembla in 2018 een ernstig vervuild schip laten slopen in India. Kabel- en telecombedrijf Altice Europe ging aan kop met een plus van 2,3 procent.

AB InBev

Bierbrouwer AB InBev werd in Brussel 2,9 procent hoger gezet. De grootste bierbrouwer ter wereld blaast zijn plannen om zijn Aziatische activiteiten in Hongkong naar de beurs te brengen nieuw leven in. In Helsinki leverde Rovio Entertainment bijna een kwart van zijn beurswaarde in. De maker van het spelletje Angry Birds verlaagde zijn verwachtingen voor heel het jaar.

De euro steeg ten opzichte van de dollar en was 1,1057 dollar waard, tegen 1,1000 dollar bij het slot een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,8 procent goedkoper op 54,74 dollar. De prijs van Brentolie daalde 1,5 procent tot 59,88 dollar per vat.

Lees over dit aandeel ook

  1. 08:15 AEX doet stapje terug en hoe Meta $200 miljard beurswaarde zag verdampen
  2. 08:11 AEX start handelsdag vermoedelijk neutraal

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

AEX

877,64 09:01
+3,62 +0,41%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links