Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Economen: groot pakket maatregelen door ECB

Gepubliceerd op 12 september 2019 14:37 | Views: 5.348

AMSTERDAM (AFN/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft een groot pakket maatregelen genomen om de economie te stimuleren, met een verlaging van de depositorente en een nieuw opkoopprogramma voor obligaties. Economen van ING spreken van een "big bang" door de centrale bank.

Volgens ING-econoom Carsten Brzeski is dit het definitieve "whatever it takes"-moment voor scheidend ECB-president Mario Draghi. Daarmee refereert hij aan de inmiddels beroemde toespraak van de centralebankier in 2012, op het hoogtepunt van de Europese schuldencrisis. Draghi verklaarde toen er alles aan te zullen doen om de euro overeind te houden, "whatever it takes". Het moet nu nog blijken of deze stappen voldoende zijn om de economische groei en inflatie aan te jagen, schreef Brzeski.

Een kenner van Danske Bank noemde het open einde van het opkoopprogramma een verrassing. Daarbij gaat de ECB per 1 november maandelijks voor 20 miljard euro obligaties opkopen. De verlaging van de depositorente met 0,1 procentpunt naar min 0,5 procent viel wat minder sterk uit dan de analist van de Deense bank had verwacht. Op de financiële markten werd namelijk ook rekening gehouden met de mogelijkheid voor een verlaging met 0,2 procentpunt.

Volgens ABN AMRO komen de stappen van de ECB redelijk overeen met de verwachtingen, al is de omvang van het opkoopprogramma nog relatief bescheiden. Economen van de bank verwachten dan ook dat dit in de toekomst programma nog vergroot zal kunnen worden. Wel heeft de ECB voor het eerst gezegd dat het opkoopprogramma zolang zal lopen als nodig is, aldus ABN AMRO.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Pieter Vandewalle
0
TA=verlies
1
Hoogconjunctuur, werkeloosheid super laag, files super lang en wat gaan we doen? Juist, de economie stimuleren.... Kan aan mij liggen maar snap het niet meer... Wat te doen als het economisch slecht gaat???
het zwaard
0
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare