Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

EU-agentschap moet witwastoezicht banken doen

STRAATSBURG (AFN) - De Europese Bankautoriteit (EBA) moet gaan toezien op de handhaving van de anti-witwaswetten door banken in de EU. Recente witwasonthullingen bij ING en bij banken in Denemarken, Letland, Estland en Malta tonen het falen aan van het nationale toezicht op hoe de banken de EU-wetgeving volgen, stelt de Europese Commissie.

,,Europeanen verwachten een unie die ze beschermt’’, aldus voorzitter Jean-Claude Juncker. De EBA moet volgens hem meer bevoegdheden krijgen in de strijd tegen onder meer de financiering van terrorisme door witwassen van crimineel geld.

Volgens de commissie beschikt de EU over sterke wetgeving tegen witwaspraktijken maar worden de regels niet altijd effectief opgevolgd en gecontroleerd door de lidstaten. Ook schort het aan het uitwisselen van informatie tussen de lidstaten.

Stresstesten

De EBA is een EU-agentschap dat stresstesten in Europese banken uitvoert om te controleren of ze voldoende buffers hebben om een crisissituatie te overleven. Die stresstesten zouden nu moeten worden uitgebreid tot nationale toezichthouders, zoals De Nederlandse Bank, om te bepalen of die de anti-witwasregels wel goed toepassen. De EBA krijgt daarvoor meer personeel. Ook krijgt het agentschap de bevoegdheid om nationale toezichthouders te dwingen onderzoek te doen naar banken waar een witwasluchtje aan hangt.

Directe aanleiding voor het voorstel om de EBA verder op te tuigen is de witwasaffaire bij ING. De grootste bank van Nederland heeft onlangs een schikking van totaal 775 miljoen euro met justitie getroffen omdat zij jarenlang te weinig deed om witwassen door klanten te voorkomen.

Lees over dit aandeel ook

  1. 22 apr Ava ING keurt alle agendapunten goed
  2. 01 feb Misplaatste reactie op cijfers ING Groep

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ING

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 12 september 2018 14:29
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 12 september 2018 13:09:

    [...]
    De overheid moet niet moeilijk doen over witwassen, want het is een ideale manier om criminelen en terroristen te pakken.
    Hoe meer moeite ze moeten doen, hoe meer het opvalt. De overheid moet dus witwassen juist zo moeilijk mogelijk maken, slimmerik
  2. forum rang 9 objectief 12 september 2018 14:47
    quote:

    RickR schreef op 12 september 2018 14:29:

    [...]
    Hoe meer moeite ze moeten doen, hoe meer het opvalt. De overheid moet dus witwassen juist zo moeilijk mogelijk maken, slimmerik
    Hoe doe je dat???/ de witwassers komen niet met een stikker "witwasser" op hun hoofd naar de banken, dus dat blijft lastig.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

ING Groep

14,674 15:41
-0,926 -5,94%
Premium

Misplaatste reactie op cijfers ING Groep

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links