Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Matige beursgang Chinese tegenhanger Tesla

Gepubliceerd op 12 sep 2018 om 07:29 | Views: 3.395 | Onderwerpen: China

SHANGHAI (AFN) - De Chinese maker van elektrische auto's NIO haalt minder geld op met zijn geplande beursgang dan aanvankelijk gehoopt. De Chinese tegenhanger van Tesla blijft steken aan de onderkant van zijn eigen verwachtingen voor de opbrengst, zo bevestigde NIO.

Het bedrijf haalt ongeveer een miljard dollar op met de voorverkoop van 160 miljoen aandelen die aan de beurs van New York worden geregistreerd. Het totale bedrijf wordt daardoor gewaardeerd op 6,4 miljard dollar.

NIO heeft tot nu toe in totaal slechts 2000 auto's afgeleverd. Dat is een aantal dat Tesla na veel noodgrepen inmiddels in een paar dagen produceert. Eind dit jaar moeten er 10.000 auto's zijn geleverd aan klanten. Volgens inschattingen van een analist moeten dat er 100.000 worden per jaar om uit de kosten te komen.

Rivalen

Het bedrijf wil de beursgang gebruiken om snel uit te breiden en daarmee marktaandeel te verwerven in eigen land, de grootste markt voor elektrische auto's. Daarbij voelt het druk van lokale rivalen en van grote internationale spelers als BMW en Mercedes, die ook met elektrische wagens komen.

De zeggenschap bij NIO blijft na de beursgang in handen van oprichter William Li en de Chinese internetreus Tencent. Li houdt 14,5 procent van de aandelen, maar 48,3 van het stemrecht. Investeerder Tencent, een groot Chinees internetbedrijf, heeft na de beursgang nog 12,9 procent van de aandelen in handen, maar heeft ruim een vijfde van de stemmen.

Gerelateerd

China

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord