Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Britse economie krimpt meer dan 20 procent door coronacrisis

Gepubliceerd op 12 augustus 2020 08:51 | Views: 2.818 | Onderwerpen: Groot-Britannië

LONDEN (AFN/BLOOMBERG) - De Britse economie is in het tweede kwartaal met meer dan 20 procent gekrompen als gevolg van de coronacrisis. Het gaat om de sterkste economische terugslag in een groot Europees land in de afgelopen periode. De economie van het Verenigd Koninkrijk kreeg zelfs een zwaardere dreun dan die van Spanje, dat een krimp van 18,5 procent doormaakte.

Dit is naar voren gekomen uit nieuwe cijfers van het Britse statistiekbureau. Economen hadden de forse krimp al zien aankomen. Eerder kwam al uit gegevens naar voren dat honderdduizenden Britten door de crisis hun baan hebben verloren. Volgens deskundigen lijkt Groot-Brittannië economisch een hoge prijs te betalen voor de trage instelling van lockdownmaatregelen in maart.

Het land heeft ook het hoogste aantal doden door het coronavirus in Europa. Door soms plotse lokale besmettingshaarden nemen de zorgen over extra lockdownmaatregelen de laatste tijd weer toe. Wat economisch gezien ook meespeelt is dat de Britse overheid regelingen voor loonondersteuning weer aan het afbouwen is. Daarnaast zorgt de brexit voor veel onzekerheid. Britse bedrijven krijgen te maken met hoge handelstarieven als de regering in Londen er niet in slaagt om voor het einde van het jaar een handelsovereenkomst met de Europese Unie te sluiten.

Meer tijd

Onlangs stelde de Bank of England al dat de Britse economie waarschijnlijk meer tijd nodig zal hebben om te herstellen van de coronacrisis dan gedacht. Zoals de situatie er nu uitziet, lukt het waarschijnlijk pas om de Britse economie op zijn vroegst eind volgend jaar weer op het niveau van december 2019 te hebben, voorzag de centrale bank. In mei had de Bank of England nog gezegd dat de economie in de loop van de tweede helft van 2021 zou kunnen terugkeren naar het niveau van voor de crisis.

Maar de recessie pakt waarschijnlijk wel iets minder scherp uit, kwam vorige week ook naar voren uit de voorspellingen. De Britse economie leek op koers te liggen voor een algehele krimp van 9,5 procent in 2020, de slechtste prestatie in 99 jaar oftewel sinds de zware jaren na de Eerste Wereldoorlog. In mei hield de Bank of England nog rekening met een economische dreun van 14 procent. Dat had de ergste economische klap betekend in meer dan drie eeuwen.

Gerelateerd

Groot-Britannië

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
12 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 5 Daan 008 12 augustus 2020 09:11

  Wordt het land niet geregeerd door populisten.
  Corona werd/wordt dat niet bezien als een griepje, net zoals door bepaalde regeringsfunctionarissen in de USA?

  Doen de regeringsleiders niet alles om toch maar populair te blijven, zelfs ten koste van gezondheid van de inwoners en de financiële toekomst van het land?
 2. geobeo 12 augustus 2020 13:55
  quote:

  Daan 008 schreef op 12 augustus 2020 09:11:  Wordt het land niet geregeerd door populisten.
  Corona werd/wordt dat niet bezien als een griepje, net zoals door bepaalde regeringsfunctionarissen in de USA?

  Doen de regeringsleiders niet alles om toch maar populair te blijven, zelfs ten koste van gezondheid van de inwoners en de financiële toekomst van het land?  Als ergens geregeerd wordt door populisten, dan is het hier wel in de EU.

  Je praat exact de propaganda na van het nieuws dat je consumeert. Een weinig originele mening zonder onderbouwing. Alleen dat zegt al genoeg.12 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare