Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Productie industrie eurozone veert op

Gepubliceerd op 12 juli 2019 11:07 | Views: 3.140 | Onderwerpen: Europa

LUXEMBURG (AFN/BLOOMBERG) - De productie van de industrie in de eurozone is in mei met 0,9 procent gestegen ten opzichte van een maand eerder. Dat maakt het Europees statistiekbureau Eurostat bekend.

Het gaat om de sterkste stijging van de industriële productie in het eurogebied in vier maanden. Economen rekenden in doorsnee op een toename van 0,2 procent. In april daalde de industriële productie nog met een herziene 0,4 procent. In de gehele Europese Unie steeg de industriële productie op maandbasis met 0,8 procent, na een daling van 0,6 procent een maand eerder.

In vrijwel alle productgroepen was sprake van een gestegen productie, met name bij consumenten- en kapitaalgoederen. Binnen de EU waren de sterkste stijgingen te zien in Denemarken, Ierland en Frankrijk, terwijl in Finland, Roemenië en Kroatië sprake was van de sterkste dalingen van de productie.

ECB

Het meevallende industriecijfer is een opsteker voor de Europese economie die de laatste tijd juist aan het afzwakken is. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft gezegd mogelijk met extra stimuleringsmaatregelen te komen vanwege de afkoelende economie. Op de financiële markten wordt gerekend op een renteverlaging in september, al zou de ECB ook sneller kunnen overgaan tot een rentestap.

ING-econoom Bert Colijn meldde in een reactie dat de vooruitzichten voor de industrie in de tweede helft van dit jaar onder druk blijven staan door de handelsspanningen en de tragere wereldeconomie. Hij vraagt zich af of de ECB wel kan wachten tot september met het nemen van actie, gezien de zachte toon van de ECB en mogelijke actie van de Fed.

Gerelateerd

Europa

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
10 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 6 Jopie1962 12 juli 2019 11:56
  quote:

  -EriC- schreef op 12 juli 2019 11:37:


  Is het eigenlijk wel zinvol om dit soort zaken per maand te bekijken en daar vaak ook nog conclusies uit trekken?


  Nee totaal niet zinvol, alleen al door het verschillende aantal dagen en feestdagen. Maar ja, zijn wij zo slim of is Eurostat zo dom?
 2. forum rang 8 gokker 13 juli 2019 11:09
  quote:

  dasokwat schreef op 13 juli 2019 04:43:


  "Het gaat om de sterkste stijging van de industriële productie in het eurogebied in vier maanden"

  Geen wonder dat de beurs maar liefst 0.07 % omhoog knalde


  Het lijkt me zinloos de toename van de industriële productie in het eurogebied in de afgelopen twaalf maanden te vergelijken met de ontwikkeling op een willekeurige dag op het Damrak.

  Los daar van, de AEX steeg over de afgelopen twaalf maanden met 1.3%, te sterk dus...
 3. forum rang 5 dasokwat 14 juli 2019 08:21
  quote:

  gokker schreef op 13 juli 2019 11:09:


  [...]

  Het lijkt me zinloos de toename van de industriële productie in het eurogebied in de afgelopen twaalf maanden te vergelijken met de ontwikkeling op een willekeurige dag op het Damrak.

  Los daar van, de AEX steeg over de afgelopen twaalf maanden met 1.3%, te sterk dus...


  Dit was geen willekeurige dag, dit was de dag dat het rapport uit kwam, met de daarbij behorende beurs reactie (van 0.07%) !
10 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare