Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Tragere economische groei in EU en Nederland

BRUSSEL (AFN) - De verwachte economische groei in de Europese Unie vertraagt, ook in Nederland. Brussel verlaagt de groeiprognose van drie maanden geleden voor Nederland van 3 naar 2,8 procent in 2018 en van 2,6 naar 2,5 in 2019. Nederland scoort wel nog altijd fors beter dan de eurozone en de EU als geheel.

Dat blijkt uit de jaarlijkse zomeranalyse van de Europese Commissie. Voor zowel de eurozone als de hele EU van 28 lidstaten verwacht Brussel dit jaar 2,1 procent groei. Dat is 0,2 procentpunten minder dan in mei nog was voorspeld. Voor 2019 houdt Brussel het op 2 procent. Het is voor het eerst sinds vijf opeenvolgende kwartalen van krachtige expansie dat de groei afremt, al blijft de economie in de EU sterk, aldus de commissie.

De commissie wijst erop dat haar zomerprognoses geen rekening houden met verdere escalatie van de handelsspanningen die president Trump heeft veroorzaakt door invoerheffingen op staal en aluminium. Volgens EU-commissaris Valdis Dombrovskis (financiële stabiliteit) tonen de neerwaarts bijgestelde cijfers dat externe factoren, zoals hogere olieprijzen die de inflatie opdrijven en de onzekerheid over het politieke beleid in de Verenigde Staten, hun tol eisen en het vertrouwen in de economie aantasten. In mei waarschuwde Brussel al dat protectionisme het grootste risico voor rooskleurige verwachtingen is.

Exportcijfers

In Nederland constateert de commissie dat de eerste maanden van dit jaar de groei matigde, onder meer doordat de exportcijfers zwakker waren. De binnenlandse vraag blijft de motor van de groeicijfers. De krapte op de arbeidsmarkt leidt tot hogere salarissen waardoor de privéconsumptie zal groeien. Ook de groei in investeringen ziet Brussel zonnig in.

De inflatie gaat dit jaar door de gestegen olieprijzen verder omhoog in Nederland naar 1,5 procent, iets lager dan verwacht voor de eurozone (1,7 procent) en de hele EU (1,9 procent). In 2019, als in Nederland het verlaagde btw-tarief van 6 naar 9 procent wordt verhoogd, voorspelt Brussel dat de inflatie naar 2,3 procent springt.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links