Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Achmea boekt meer winst, maar waakt voor corona-impact

ZEIST (AFN) - Verzekeraar Achmea heeft het jaar 2019 afgesloten met fors meer winst dan een jaar eerder. Dat kwam deels door premiegroei, minder kosten voor de afwikkeling van schades en hogere beleggingsopbrengsten. Ook vielen reorganisatielasten vorig jaar lager uit dan een jaar eerder. Ondanks de positieve resultaten wees Achmea ook op de uitdagingen waar het nu voor staat, waaronder de impact van het nieuwe coronavirus, waarvan het precieze effect nog ongewis is.

Achmea sloot het jaar af met een winst van 481 miljoen euro tegen 315 miljoen euro een jaar eerder. Het operationele resultaat steeg met 40 procent tot 547 miljoen euro. Bij verschillende divisies, waaronder Schade & Inkomen en Pensioen & Leven en bij de Oudedagsvoorzieningen ging het resultaat omhoog.

De zorgdivisie van Achmea was vorig jaar goed voor een operationeel resultaat van 62 miljoen euro tegen 128 miljoen euro een jaar eerder. Op de basiszorgverzekeringen moest Achmea 26 miljoen euro bijleggen, hetgeen volgens het bedrijf nog een erfenis is van mindere prestaties uit eerdere jaren. Het resultaat op het huidige schadejaar bedroeg 66 miljoen euro tegen een tekort van 39 miljoen euro een jaar eerder. Met de aanvullende zorgverzekeringen verdiende Achmea 86 miljoen euro, deels ook door lagere kosten na de integratie van Zilveren Kruis en De Friesland.

Schadelast

Bij de internationale activiteiten viel het resultaat lager uit, onder meer door de schadelast als gevolg van de bosbranden in Australië en mindere zorgresultaten in Griekenland en Slowakije.

Achmea stipte bij de publicatie van de jaarcijfers ook de aanhoudende lage rentes aan die drukken op "traditionele verdienmodellen". Verder zorgt extreem weer ervoor dat verzekeraars steeds meer kosten kwijt zijn aan schadelasten.

Qua brutopremie-omzet was het jaar 2019 met 19,9 miljard euro nagenoeg gelijk aan een jaar. Bij Pensioen & Leven was sprake van een daling met een vijfde nadat Achmea er eerder voor koos om te stoppen met het actief aanbieden van verzekerde pensioenoplossingen. De solvabiliteit verbeterde naar 214 procent, wat wijst op een betere financiële gezondheid voor de langere termijn.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links