Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

'Mogelijk dividendplafond van 20 procent voor banken'

Gepubliceerd op 11 december 2020 19:16 | Views: 10.977 | Onderwerpen: banken

ABN AMRO BANK N.V. 03 mrt

9,79 0,00 (0,00%)

AMSTERDAM (AFN/BLOOMBERG) - Europese banken mogen mogelijk niet meer dan 20 procent van hun winst uitkeren aan hun aandeelhouders. Een plan met die strekking zou momenteel door Europese toezichthouders worden besproken, zo melden bronnen aan persbureau Bloomberg. Het plafond van 20 procent is een nog conservatievere benadering dan de 25 procent die de Bank of England voor ogen heeft.

De Europese Centrale Bank (ECB) vroeg banken eind maart om tijdens de coronacrisis geen dividend uit te keren. Dat geld konden de financiële instellingen beter achter de hand houden om een extra buffer te hebben om bijvoorbeeld klappen op te vangen van leningen aan bedrijven en consumenten die niet terugbetaald konden worden. Ook de inkoop van eigen aandelen was uit den boze.

Nu wordt naar verluid overwogen om betaling van dividend voor de sterkste banken weer toe te gaan staan. De Britse centrale bank kwam donderdag met de aankondiging dat banken volgend jaar tot een kwart van hun winst aan aandeelhouders uit zouden mogen keren.

Nog geen beslissing genomen

Volgens de bronnen wordt nog volop gesproken over het plan, en is er nog geen beslissing genomen. Volgende week beslist de raad van toezicht van de ECB over of en hoe het huidige dividendverbod wordt opgeheven. Een woordvoerder van de ECB weigerde commentaar te geven.

Banken geven al langer aan met de dividendbeperking in hun maag te zitten. Het zorgt er onder meer voor dat investeerders afhaken. Verschillende toezichthouders zouden zich juist zorgen maken over de buffers van banken als ze weer dividendbetalingen gaan doen. Vooral omdat veel banken te weinig reserves zouden hebben om verliezen te dragen. Daarmee komt de rekening mogelijk bij de belastingbetaler te liggen, als overheden onverhoopt een reddingsoperatie moeten uitvoeren.

De ECB zal de banken naar verluid ook vragen om terughoudendheid bij het toekennen van personeelsbonussen, voor hun prestaties in 2020.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ABN AMRO BANK N.V. 54% zegt kopen 39 stemmen

Gerelateerd

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 11 december 2020 23:40
  Slaat nergens op dat beleid van de ECB.

  Veroorzaken met hun eigen boeterentes voor het extra aanhouden van kapitaal wat ze niet uit mogen keren juist voor miljarden aan extra kosten bij de banken.

  En ze zijn juist bang voor verliezen.... maar worden beperkt in het uitkeren van een deel van de WINST....

  Net als bij ABN, wat zeer prudent optreed blijft er helemaal geen winst over en dus hoef je ook geen beperkingen op te leggen.

  Als je bang bent dat er een bank bewust te weinig gaat afschrijven om zo een winst te kunnen boeken om die vervolgens ook nog voor meer dan wat ze nu willen beperken uit te keren dan moet je bij DIE bank en DAT management zijn want die zorgen dan vroeg of laat wel voor een probleem.

  Ga niet zoals altijd lekker makkelijk gewoon iedereen pakken en doe je werk, hou toezicht, signaleer de rotte management appels en pak die aan, dat mandaat heb je namelijk wel.

  Dit soort geadviseer maar als je je er niet aan houd gaan we je naaien chanteer gedrag is zeer verwerpelijk en zorgt alleen maar voor een nog slechtere naam van een sector die toch al last heeft van een imago probleem.

  En het is een global business dus als je hier de banken extra beperkt tov een bank in een andere regio die minder beperkt wordt dan heeft dat directe nadelige gevolgen die evt niet beperkt blijven tot deze absurde beperkingen opgeheven worden.

  Als je zo weinig vertrouwen hebt in dat de managers van de banken de juiste beslissingen zullen nemen pak die dan aan en niet ook de banken waar de managers wel relatief tov concurrenten hard ingrijpen.

  Ja er zijn banken die nog nauwelijks gereserveerd/afgeschreven hebben, hou die dan onder de loep.

  En misschien zit het ook wel gewoon extreem goed bij die banken, innocent until proven guilty.

  Zo zeg je als ECB gewoon, de banken zijn in de basis incompetent om berstandig beleid te voeren en dus moeten wij de o zo veel beter wetende ECB ( met duur ingekocht advies van wat partijen die hun eigen belangen hebben zoals Blackrock) jullie handje vast houden ondanks alle regels die we zelf weer tijdelijk vwrsoepeld hebben omdat we jullie voor het opruim karretje gespannen hebben en we beboeten jullie ook nog extra als jullie het niet doen en ondanks dat we de juridische basis helemaal niet hebben verzoeken wij vriendelijk doch op laste van straffen dringend om te doen wat wij zeggen...

  Waardeloos.
 2. [verwijderd] 11 december 2020 23:41
  quote:

  Sander_zwi schreef op 11 december 2020 23:17:


  Echt ongelofelijk... Ga een end heen man met dit soort pest regeltjes.. hierdoor rennen investeerders weg en hebben we zo nog een groter probleem.. hopelijk gebruiken de gezonde banken dit nu als mooie gelegenheid om goedkoop eigen aandelen te kopen..


  Dat zal wel zeker niet mogen.
 3. Henkk 15 december 2020 10:58
  'New variant' of coronavirus identified in England

  Published16 hours ago

  A new variant of coronavirus has been found which is growing faster in some parts of England, MPs have been told.

  Health Secretary Matt Hancock said at least 60 different local authorities had recorded Covid infections caused by the new variant.

  He said the World Health Organization had been notified and UK scientists were doing detailed studies.

  He said there was "nothing to suggest" it caused worse disease or that vaccines would no longer work.

  Zie BBC en lees voor u zelf
 4. forum rang 6 Rowi62 15 december 2020 12:10
  Dit bericht klopt deels niet. De reden is liquiditeit bewaren. De buffers zijn er al jaren en zoals net door de DNB bevestigt zijn ze groot genoeg voor 2021 ook als Corona doorzet. Dus bij ABNAMRO wordt een paar honderd miljoen dividend nu later uitgekeerd maar de buffers zijn uiteraard vele miljarden op de balans.
14 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare