Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

IEA: strategie van OPEC werpt vruchten af

PARIJS (AFN) - De keuze van de Organisatie van Olie Exporterende Landen (OPEC) voor marktaandeel boven het opdrijven van de olieprijs begint vruchten af te werpen. Dat stelde het Internationale Energie Agentschap (IEA) vrijdag in zijn maandelijkse rapport over de oliesector.

,,Het huidige prijsniveau van minder dan 50 dollar per vat drukt duidelijk de productie in landen buiten het kartel'', aldus het IEA. De Parijse denktank verwacht dat de productie van niet-leden volgend jaar met 600.000 vaten per dag daalt, terwijl in 2014 nog sprake was van een stijging van 2,4 miljoen stuks per dag.

OPEC produceert al anderhalf jaar meer dan het plafond van 30 miljoen vaten per dag dat op papier geldt. Iran zal, na het opheffen van de westerse sancties tegen het land, flink bijdragen aan een ,,indrukwekkende'' stijging van de voorraden van het kartel met 300 miljoen vaten. De grootste producenten binnen OPEC, Saudi-Arabië en Irak, zitten volgens het IEA al tegen hun maximale capaciteit aan.

Onder 40 dollar

Nadat OPEC vorige week besloot om zijn productieniveau te handhaven, daalde de olieprijs voor het eerst sinds begin 2009 onder 40 dollar per vat. Het besluit ,,lijkt te wijzen op een hernieuwde vastberadenheid om het aanbod van goedkope OPEC-olie te maximaliseren ten koste van productie buiten het kartel, ongeacht de prijs''.

De groei van de mondiale vraag naar olie zal volgend jaar afnemen tot 1,2 miljoen vaten per dag. Dit jaar was de groei met 1,8 miljoen vaten per dag het hoogst in vijf jaar.

Lees over dit aandeel ook

  1. 15 apr Video: correctie in aandeel Shell
  2. 03 apr Er staat extreem veel op het spel voor Shell

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
SHELL PLC

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 11 december 2015 11:15
    Als bovenstaande onzin waar blijkt te zijn waarom pompen ze dan nog olie op als je bedenkt dat ze niet meer weten waarheen en waar ze die smurrie moeten dumpen Maar een ding is zeker er wordt meer gevlogen dan ooit en er komen meer auto's bij op de aardbol en die maken nog steeds gebruikt van de grondstof dat olie heet Ooit hebben profeten voorspeld dat zo rondom 2040 er geen druppel olie meer te vinden zou zijn op deze aardkloot maar nu blijkt er nog steeds een overvloed van deze smurrie te zijn..... De voorspelling van toen weten de meeste jonge beleggers helemaal niet want die moesten nog geboren worden,,,,, en dat is aan hun voorbij gegaan..... vandaar de telkens dalingen van de oliebeurs koersen!!!
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

SHELL PLC

33,480 16:19
+0,010 +0,03%
Premium

Er staat extreem veel op het spel voor Shell

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links