Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

'Olievraag piekt mogelijk binnen 20 jaar'

Gepubliceerd op 11 november 2019 10:04 | Views: 6.839

Royal Dutch Shell A 12:20

19,76 -0,72 (-3,53%)

DUBAI (AFN/BLOOMBERG) - De wereldwijde vraag naar olie kan binnen twintig jaar zijn hoogtepunt bereiken. Dat valt op te maken uit de prospectus van de beursgang van het Saudische staatsoliebedrijf Saudi Aramco, die daarin de raming van marktonderzoeker IHS Markit opnam.

Dat Saudi Aramco in zijn prospectus voor de aanstaande beursgang melding maakt van de prognose van IHS is opvallend, aangezien officials van het koninkrijk die rapporten lang als overtrokken en misleidend bestempelden. Volgens IHS wordt de oliepiek in 2035 bereikt, en zal de vraag naar olie daarna afvlakken.

Saudi Aramco onderschreef de IHS-raming niet expliciet, maar nam deze wel mee in het 658 pagina's tellende begeleidende boekwerk. De leidinggevenden van het staatsoliebedrijf noemden de ramingen van IHS betrouwbaar.

In een ander scenario wordt zelfs rekening gehouden met een nog een vroegere oliepiek. Saudi Aramco wees onder meer op de inspanning die momenteel worden geleverd om het gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen. Begin dit jaar noemde de topman van Saudi Aramco de opkomst van alternatieven voor olie nog een hype.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Royal Dutch Shell A 80% zegt kopen 10 stemmen

Gerelateerd

Royal Dutch Shell A

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
26 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
peter545
0
Geleerden zijn zelfs aan 't denken over zonne-collectoren in de ruimte.
Dat zou de aarde nog véél méér verwarmen, want dan worden zonnestralen opgevangen, die de aarde nimmer zouden bereiken.
Daaraan zou men hooguit kunnen denken, als de aarde 'n flink stuk afgekoeld zou zijn.
het zwaard
0
Wat goed dat er hier op dit forum zoveel kenners zitten i.v.m. het klimaat en de gevolgen hiervan.
plusmin
0
quote:

chogogo schreef op 11 november 2019 14:57:


[...]

Vertel, wat weet jij meer dan ik. Welke gevolgen over 10 jaar? Dat de mensheid fout heeft gezeten over kernenergie (kernfusie) want daar zet China op in.


Dit is natuurlijk gezwets in de ruimte, ze hebben immers nogal een achterstand als je naar de aantallen kolencentrales kijkt die er in gebruik zijn in China.
China heeft er meer draaien dan de rest van de wereld tezamen, letterlijk!


www.carbonbrief.org/mapped-worlds-coa...
JeanJ
0
Beste reageerders, lees nog eens mijn bijdrage van 11 nov 2019 om 12:19! Of lees simpelweg de titel van dit discussiestuk: 'Olievraag piekt mogelijk binnen 20 jaar'.
Vreemd dat ik (tot nu toe) de enige ben die met mijn bijdrage daadwerkelijk iets toevoegt aan deze discussie. Arrogant? De tot nu toe gevoerde discussie zit louter met schoten-vanuit-de-heup in elkaar. Jammer dat er geen forum moderator is die de reacties op een dergelijk belangrijk statement in goed banen kan leiden (lees: veelal weigeren om geplaatst te worden). Overigens vind ik het weinig respectvol jegens de lezers om alsmaar te zondigen tegen de regels die iedereen vanaf de lagere school zijn bijgebracht v.w.b. spelling, punctuatie, zinsopbouw etc.
plusmin
0
quote:

JeanJ schreef op 11 november 2019 12:19:


Qua spelling en grammatica toch even nalezen en corrigeren, dan wordt wellicht ook duidelijk dat nogal eens vanuit de heup geschoten wordt.
Het statement van IHS (overgenomen door SA) was toch, dat de vraag naar olie over zo'n twintig jaar z'n hoogtepunt zal bereiken? Beperk dan commentaar tot deze aanname, zodat een zinvolle forumdiscussie tot stand kan komen!

Ik ben het overigens met deze aanname eens, tenzij..: Tenzij er voor alle toepassingen van de uit olie voortkomende producten economisch haalbare alternatieven gevonden worden die ook nog eens op een supergrote schaal kunnen worden ingevoerd. Wij (ook ik!) onderschatten nogal eens de vooruitgang van de ver-van-ons-bed continenten (Z-Amerika, Azië, Afrika) die hun wereldaandeel in de handel willen gaan vergroten en daar (mede geholpen door onze 'ontwikkelingshulp') op termijn zeker in gaan slagen. De komende decennia gaan die continenten dat niet doen met door zon en wind opgewekte energie, maar met koolwaterstoffen (olie+gas) waarvan de reserves nog lang niet zijn uitgeput. Dat neemt overigens niet weg dat er, met name door de westerse wereld, intensief gezocht dient te worden naar alternatieven. Immers, hoe je 't wendt of keert, koolwaterstoffen zijn eindig, maar zeker niet op de middellange termijn, en daar kunnen we allemaal blij mee zijn. De verwachting van Saudi Aramco lijkt me daarom niet uit de lucht gegrepen, eerder uit de diepe ondergrond..


Ik had niet geregeert omdat ik vindt een ieder in zijn of haar waarde te moeten laten en dan vooral en expliciet als het gaat om een incidenteel foutje in de spelling, Taal-nazi's zijn er immers al genoeg.
Egter voor u zal ik een uitzondering maken en eens lezen wat u geschrefen heeft.

U krijgt een dikke 10 voor de spelling!
Slechts een 3,6 voor de inhout
26 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord