Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

'Bouw Duitse zeesluis BAM bodemloze put'

Gepubliceerd op 11 september 2019 18:39 | Views: 14.291 | Onderwerpen: bouw & infrastructuur, Duitsland

BAM 25 sep

1,07 -0,01 (-0,47%)

AMSTERDAM (AFN) - De bouw van een Duitse zeesluis door BAM kan een van de mogelijke oorzaken zijn van de winstwaarschuwing door het bouwbedrijf. Dat schrijft Het Financieele Dagblad.

BAM kwam begin juli met een winstwaarschuwing. Er werd 90 miljoen euro apart gezet omdat het onzeker is of en wanneer BAM bij enkele projecten alle kosten vergoed krijgt. De koers van het aandeel BAM is sindsdien met ruim 30 procent gedaald.

In 2014 won BAM de opdracht om voor 346 miljoen euro een vijfde sluis in het Noord-Oostzeekanaal aan te leggen. Bij de bouw van de nieuwe zeesluis is sprake van honderden miljoenen aan kostenoverschrijdingen en van jarenlange vertraging. De problemen zijn inmiddels zo groot dat er wordt gevreesd dat de sluis mogelijk meer dan 1 miljard euro gaat kosten. Het grootste deel van die kostenoverschrijdingen is overigens voor rekening van de opdrachtgever.

Vorige week moest directievoorzitter Markus Koch van BAM Deutschland plaatsmaken. Hij werd per direct opgevolgd door Jan Wierenga. Ook is er een nieuwe financieel directeur voor Duitsland aangesteld, al gaat het bij die benoeming volgens BAM om een reguliere wisseling van de wacht.

BAM wil geen uitspraken doen die de relatie met de opdrachtgever kunnen schaden, schrijft het FD verder. Het aandeel BAM sloot woensdag op de beurs in Amsterdam met een verlies van 1 procent op 2,50 euro.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BAM 55% zegt verkopen 42 stemmen

Gerelateerd

bouw & infrastructuur

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Duitsland

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

BAM Groep Koninklijke

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 5 havik of duif 11 september 2019 20:26
  Naar aanleiding van de reservering door Bam van 90 miljoen is het FD gaan onderzoeken waarvoor dit bestemd is, en nu schrijven ze een artikel over de zeesluis. Waarschijnlijk wordt later bij de oplevering alsnog deze 90 miljoen voor het grootste deel nog nabetaald door de Duitse opdrachtgever.
  Dus nu geen kauwboy verhalen over Bam.
 2. Ghestem 11 september 2019 21:38
  quote:

  havik of duif schreef op 11 september 2019 20:26:


  Naar aanleiding van de reservering door Bam van 90 miljoen is het FD gaan onderzoeken waarvoor dit bestemd is, en nu schrijven ze een artikel over de zeesluis. Waarschijnlijk wordt later bij de oplevering alsnog deze 90 miljoen voor het grootste deel nog nabetaald door de Duitse opdrachtgever.
  Dus nu geen kauwboy verhalen over Bam.


  Dat zou best kunnen maar er gaat eerst nog wel wat van de koers af want dit bericht bevestigt/verergert wel de negatieve sfeer die rond dit aandeel hangt.
 3. forum rang 7 jonas 11 september 2019 23:22

  Wat een geblunder.Jaar 2014. Kan je de huidige top niet kwalijk nemen. Meer openheid zou wel goed zijn, maar dat doen ze niet en dat kan je ze wel kwalijk nemen. Slecht voor het hart dus ik beleg er niet meer in ook niet voor korte ritjes.

  Wat een drama bij BAM. De controllers en niet de ingenieurs moeten met een hakbijl door dit bedrijf! Wast ingenieurs vervangen die helemaal niet kunnen rekenen? Moderne jonge ingenieurstypes met IT-verstand enzo erin en ouwe ingenieurs die koning dachten te zijn eruit.

  Niet leuk maar op een gegeven moment zijn zaken genoeg geweest. Projectkosten overschrijding van honderden procenten! Nou dan deug je niet voor je vak!

  Groet, Jonas
 4. [verwijderd] 19 december 2019 10:24
  quote:

  simidoc schreef op 12 september 2019 07:06:


  Grote bouwbedrijven voor de belegger,een ramp.Ver vandaan blijven om geen averij op te lopen.Gaan op de lange duur toch altijd op de fles.


  Het komt door de wijze van aanbesteden. Hierbij geldt dat voornamelijk de prijs maatgevend is. De begroting wordt zo rooskleurig mogelijk opgesteld en alle reserves worden eruit gehaald om het project maar binnen te halen, terwijl de risico's vrij groot zijn (niets is standaard).

  Zit er wat tegen en zijn er verkeerde aannames gemaakt dan kan een project snel 2x zoveel gaan kosten. Eigenlijk hetzelfde als bij het verbouwen van een huis. Dit is ook altijd duurder dan gedacht.

  Als het om honderden miljoenen Euro's gaat, dan loop je een serieus risico.
  Dit is bij alle bouwbedrijven. Veel grote aannemers schrijven momenteel al niet meer in op grote Rijkswaterstaat projecten. Het risico is gewoon te groot.
21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare