Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

'Beleggers morren over stemverhouding Prosus'

Gepubliceerd op 11 sep 2019 om 06:58 | Views: 2.882

AMSTERDAM (AFN) - Beleggers keren zich tegen het beperkte stemrecht bij beursnieuwkomer Prosus. Dat meldt De Telegraaf. Steen des aanstoots zijn de 1000 stemmen per aandeel die de Zuid-Afrikaanse grootaandeelhouders zichzelf toekennen, aldus de krant.

Rients Abma, directeur van Eumedion, dat institutionele beleggers vertegenwoordigt op gebied van corporate governance en duurzaamheid, is kritisch. Hij ergert zich aan de verschillende aandelen die Prosus op termijn gaat uitgeven. Gewone beleggers krijgen één stem per aandeel, maar de Zuid-Afrikaanse grootaandeelhouder op termijn duizend stemmen per aandeel. Die regel treedt in werking als Naspers minder dan de helft van aandelen overhoudt. Ook directeur Paul Koster van de Vereniging van Effectenbezitters is volgens De Telegraaf kritisch.

Van Prosus zal 27 procent woensdag naar de Amsterdamse beurs gaan. De rest blijft in bezit van Naspers dat in Johannesburg genoteerd is en "voorlopig geen plannen heeft meer aandelen te verkopen".

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
simidoc
1
Kaspersky
0
De feitelijke beslissingen vanuit de aandeelhouders gezien worden dan uiteindelijk genomen door de Zuid-Afrikaanse grootaandeelhouder als ik het goed lees. Hoeveel macht heeft hij dan en zou dit misbruikt kunnen worden?
BBosman
0
Dit gebeurt bij Heineken net zo (lees: vergelijkbaar).

Alleen bij een NL's bedrijf is t prima.
Beperktedijkbewaking
0
quote:

Kaspersky schreef op 11 sep 2019 om 08:17:


De feitelijke beslissingen vanuit de aandeelhouders gezien worden dan uiteindelijk genomen door de Zuid-Afrikaanse grootaandeelhouder als ik het goed lees. Hoeveel macht heeft hij dan en zou dit misbruikt kunnen worden?

De ceo van Naspers is een Nederlander, hun kantoor zit in Hoofddorp.

Er is ook geen 'grootaandeelhouder', er zijn vele (internationale) aandeelhouders, waaronder het Zuid-Afrikaanse ambtenarenpensioenfonds.

5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gesponsorde links