Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

'Beleggers morren over stemverhouding Prosus'

Gepubliceerd op 11 september 2019 06:58 | Views: 2.936

AMSTERDAM (AFN) - Beleggers keren zich tegen het beperkte stemrecht bij beursnieuwkomer Prosus. Dat meldt De Telegraaf. Steen des aanstoots zijn de 1000 stemmen per aandeel die de Zuid-Afrikaanse grootaandeelhouders zichzelf toekennen, aldus de krant.

Rients Abma, directeur van Eumedion, dat institutionele beleggers vertegenwoordigt op gebied van corporate governance en duurzaamheid, is kritisch. Hij ergert zich aan de verschillende aandelen die Prosus op termijn gaat uitgeven. Gewone beleggers krijgen één stem per aandeel, maar de Zuid-Afrikaanse grootaandeelhouder op termijn duizend stemmen per aandeel. Die regel treedt in werking als Naspers minder dan de helft van aandelen overhoudt. Ook directeur Paul Koster van de Vereniging van Effectenbezitters is volgens De Telegraaf kritisch.

Van Prosus zal 27 procent woensdag naar de Amsterdamse beurs gaan. De rest blijft in bezit van Naspers dat in Johannesburg genoteerd is en "voorlopig geen plannen heeft meer aandelen te verkopen".

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 11 september 2019 10:28
  quote:

  Kaspersky schreef op 11 september 2019 08:17:


  De feitelijke beslissingen vanuit de aandeelhouders gezien worden dan uiteindelijk genomen door de Zuid-Afrikaanse grootaandeelhouder als ik het goed lees. Hoeveel macht heeft hij dan en zou dit misbruikt kunnen worden?

  De ceo van Naspers is een Nederlander, hun kantoor zit in Hoofddorp.

  Er is ook geen 'grootaandeelhouder', er zijn vele (internationale) aandeelhouders, waaronder het Zuid-Afrikaanse ambtenarenpensioenfonds.

5 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare