Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Verlies Achmea door noodweer en zorgkosten

ZEIST (AFN) - Achmea heeft de eerste zes maanden van dit jaar afgesloten met een verlies van 24 miljoen euro. De verzekeraar moest fors uitkeren vanwege noodweer in juni terwijl ook zorgkosten stegen, zo bleek donderdag uit de halfjaarcijfers. Volgens Achmea zijn premieverhogingen onvermijdelijk om de hogere schadelast die wordt verwacht door het veranderende klimaat op te vangen.

De totale schade aan onder meer auto's, woningen en bij land- en tuinbouwbedrijven als gevolg van het noodweer liep op tot 267 miljoen euro. Circa 30.000 klanten deden om die reden een beroep op de verzekeraar. Ook stegen de uitgaven voor geneesmiddelen harder dan waar Achmea vooraf rekening mee hield. Bij ziekenhuiszorg zag de verzekeraar de kosten eveneens stijgen ten opzichte van een jaar eerder.

In een toelichting gaf topman Willem van Duin aan dat Achmea zich de komende periode buigt over de verhoging van de verzekeringspremies. De kans bestaat dat ook de zorgpremies dan omhoog gaan. Het is volgens Van Duin duidelijk dat het in de markt zetten van premies onder de kostprijs, zoals nu het geval is, op termijn niet houdbaar is. ,,Daarmee hol je het vermogen uit."

Uitkeren

Hoewel Achmea fors moest uitkeren, behield het naar eigen zeggen zijn ,,gezonde en solide" financiële positie. Het besparingsplan dat in 2014 is ingezet en eind 2016 moet zijn afgerond heeft ertoe geleid dat sinds de start de kosten al met 355 miljoen euro zijn verlaagd. Eind 2016 moet structureel 450 miljoen euro worden bespaard.

Daarbij nam Achmea al afscheid van 3000 man personeel. De verzekeraar wil ook na dit jaar de bedrijfskosten verder verlagen. Dit betekent niet concreet dat de verzekeraar meer personeel op straat zal zetten. ,,Wij blijven ons bedrijf aanpassen aan de huidige tijd, maar van een concreet nieuw besparingsprogramma, is geen sprake", verduidelijkte Van Duin.

Ten opzichte van eind 2015 kromp het personeelsbestand in Nederland met 1 procent tot 12.745. In het buitenland nam het aantal banen wel met 6 procent toe tot 2791. Achmea zegt te blijven investeren in de internationale groei.

Lees over dit aandeel ook

  1. 09 apr Aegon gaat nog iets meer eigen aandelen inkopen
  2. 01 mrt Aegon ligt uitstekend op koers om doelen 2025 te behalen

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Aegon

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 Porscheknakker 12 augustus 2016 18:30
    De collectiviteitskorting is door deze toename aan uitkeringen omlaag gegaan van 18% naar 10%. Dus dat betekent feitelijk een premieverhoging van 8% naast de normale premieverhoging, die waarschijnlijk toegepast zal worden.
    Uiteindelijk wordt dat grote verlies door de premiebetaler teniet gedaan.
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Aegon

5,522 17:37
-0,064 -1,15%
Premium

Aegon ligt uitstekend op koers om doelen 2025 te behalen

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links