Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Cao-overleg KLM geklapt

Gepubliceerd op 11 juli 2019 16:58 | Views: 1.758 | Onderwerpen: CAO, luchtvaart

Air France-KLM 27 mei

4,29 +0,12 (+2,81%)

AMSTELVEEN (AFN) - Het overleg tussen KLM en de vakbonden voor nieuwe cao's voor piloten en het grond- en het cabinepersoneel is geklapt. Dat bevestigde FNV donderdag. Alle bonden die gesprekken voerden, hebben gezamenlijk besloten om de stekker uit het overleg te trekken omdat KLM weinig gehoor aan de eisen gaf, aldus FNV-onderhandelaar Jan van den Brink.

FNV gaat zich beraden over verdere stappen. "We gaan een ledenvergadering houden en het is niet uitgesloten dat er een ultimatum komt", aldus Van den Brink. Hij benadrukt dat KLM dit jaar honderd jaar bestaat en er financieel sterk voor staat. "Als je nu het personeel niet beloont, wanneer dan wel? We moeten er meer druk op zetten", concludeert de onderhandelaar.

Medewerkers van KLM eisen behalve een loonsverhoging, ook meer personeel in vaste dienst en minder zware roosters, vertelt Van den Brink. Hij was betrokken bij het overleg voor de 15.000 man grondpersoneel. De gesprekken verliepen vanaf de start in mei moeizaam. KLM liet al snel weten niet op de eisen van FNV in te willen gaan.

Koopkracht

KLM paste zijn positie amper aan, zelfs niet na zes onderhandelingsrondes, aldus Van den Brink. De luchtvaartmaatschappij bood een loonsverhoging die lager was dan de inflatie, waardoor de medewerkers aan koopkracht zouden verliezen. "Dat ze dat voorstellen in zo'n memorabel jaar roept woede op", aldus de FNV-onderhandelaar. De vakbond eiste in eerste instantie een loonsverhoging van 5 procent per jaar, maar verlaagde dat tot 4 procent na overleg met de andere bonden.

KLM zei in een reactie concrete voorstellen te hebben gedaan, waaronder een loonsverhoging boven inflatieniveau. De luchtvaartmaatschappij is "verbijsterd" dat de bonden wegliepen van de gesprekken. "Dat is wat KLM betreft zowel onnodig als onbegrijpelijk." Het concern benadrukt beschikbaar te zijn voor overleg.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Air France-KLM 67% zegt verkopen 3 stemmen

Gerelateerd

CAO

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

luchtvaart

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Air France-KLM

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare