Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Coronacrisis zadelt ABN AMRO op met kwartaalverlies'

'Coronacrisis zadelt ABN AMRO op met kwartaalverlies'

AMSTERDAM (AFN) - ABN AMRO heeft in het eerste kwartaal waarschijnlijk een kwartaalverlies in de boeken gezet vanwege de coronacrisis. Dat is de gemiddelde verwachting van analisten die de bank zelf heeft gepolst. Het financiële concern, dat woensdag voorbeurs met zijn resultaten naar buiten komt, voorspelde zelf ook al een negatief nettoresultaat.

ABN AMRO waarschuwde in maart dat er vorig kwartaal onder de streep een eenmalig verlies resteerde van ongeveer 200 miljoen dollar (183 miljoen euro). Dat kwam volgens de bank grotendeels vanwege problemen in de Verenigde Staten. Een bepaalde klant van ABN AMRO Clearing kwam in de problemen door de ongekende volumes en schommelingen op de financiële markten sinds het uitbreken van de coronacrisis. Verder verwacht de bank dit jaar meer geld kwijt te zijn aan risicodekkingen.

De analisten rekenen op een verlies van 191 miljoen euro, toont de consensus. Vorig jaar sloot ABN AMRO het eerste kwartaal met een nettowinst van 478 miljoen euro. De kenners ramen verder dat de baten in de periode terugliepen, van afgerond 2,1 miljard tot ruim 1,9 miljard euro. Daarbij zijn de nettorentebaten waarschijnlijk uitgekomen op zo'n 1,5 miljard euro. Ook dat is iets lager dan een jaar geleden. Vanwege nieuwe stimuleringsmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB) is het vooruitzicht voor een rentestijging nog verder de toekomst in geschoven.

Kredietportefeuille

Verder zal veel aandacht uitgaan naar meer details over de ontwikkelingen in de kredietportefeuille. ABN AMRO heeft namelijk aanzienlijke blootstelling aan olie- en gasbedrijven. Die sector staat er momenteel zwak voor vanwege overaanbod van olie en de zeer lage olieprijs. ABN AMRO zou onlangs naar verluidt een claim hebben ingediend op zijn uitstaande geld aan een Singaporees olieconcern. Dat bedrijf vroeg bescherming aan tegen zijn crediteuren.

Ook de kosten die de bank maakt aan klantenonderzoek om witwassen te voorkomen staan wederom in de schijnwerpers. Kredietbeoordelaar S&P vindt dat ABN AMRO daar veel geld aan uitgeeft. Dat samen met het minder waard worden van de kredietportefeuille vanwege de crisis gaf aanleiding voor het ratingbureau om zijn outlook voor de bank naar negatief te verlagen. Ook branchegenoot Fitch werd negatiever over de Nederlandse grootbank in de periode.

De nieuwe topman Robert Swaak, die vorige maand het stokje overnam van Kees van Dijkhuizen, zal voor het eerst de handelsupdate van ABN AMRO toelichten. Met name de prognose over de impact van de crisis op de resultaten in de rest van het jaar staat daarbij in de schijnwerpers. Verder kan Swaak, die afkomstig is van accountants- en consultantsbureau PwC, iets meer prijsgeven over zijn plannen voor de bank.

Lees over dit aandeel ook

  1. 12 apr Goldman Sachs haalt ABN en ING van de kooplijst 1
  2. 14 feb Waarom de nieuwe doelstellingen van ABN Amro een vleugje ambitie missen

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ABN AMRO BANK N.V.

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. Nuchtertransparant 11 mei 2020 13:38
    Er is helemaal geen plek in Nederland voor 3 grootbanken. Daar is de markt te ver voor uitontwikkeld en op de recht toe recht aan domeinen (betalen, sparen, hypotheken en beleggen) neemt de concurrentie van kleine wendbare spelers die veel betere IT hebben alleen maar toe. Ik zou fuseren van ABN met ING danwel Rabo een positieve ontwikkeling vinden. Nog meer scale of economy en dan flink de kosten stofkam er doorheen (zit nog veel en veel te veel personeel). Kosten moeten omlaag en dat gaat sneller bij meer omvang vwb de 3 grootbanken. ABN en Rabo hebben eigenlijk een lokaal NL profiel. Evenals de Volksbank. Allemaal meer van hetzelfde.
  2. [verwijderd] 11 mei 2020 13:42
    Als je kijkt naar de ontwikkeling van de aandelenkoers ABN AMRO in de afgelopen 3 maanden, denk ik er een bovengemiddelde correctie heeft plaats gevonden en dat het aandeel momenteel goedkoop is geprijsd. Dat zie je ook terug aan de kortstondige rally die liet zien dat het aandeel makkelijk naar 7,50 kan met een potentieel van 10,00-11,00.

    Dit geldt overigens ook voor ING. Ik denk zelf dat dit aandeel prima potentieel heeft voor 7,00-8,00.
  3. [verwijderd] 11 mei 2020 13:54
    quote:

    Realist77 schreef op 11 mei 2020 13:42:

    Als je kijkt naar de ontwikkeling van de aandelenkoers ABN AMRO in de afgelopen 3 maanden, denk ik er een bovengemiddelde correctie heeft plaats gevonden en dat het aandeel momenteel goedkoop is geprijsd. Dat zie je ook terug aan de kortstondige rally die liet zien dat het aandeel makkelijk naar 7,50 kan met een potentieel van 10,00-11,00.

    Dit geldt overigens ook voor ING. Ik denk zelf dat dit aandeel prima potentieel heeft voor 7,00-8,00.
    Natuurlijk, en die rally gaat ook plaatsvinden, maar nu nog niet. Alle ellende van omvallende bedrijven die leningen niet gaan betalen moet nog komen. Nog even laten liggen dus.
  4. sjaak1918 11 mei 2020 16:26
    quote:

    BIUSEE schreef op 11 mei 2020 14:02:

    Cijfers maken niks uit, kijk maar naar " meevallende " cijfers ING, koers staat weer even hoog ( of laag zoals u wilt ) voordat de cijfers gepubliceerd werden.
    Sterker nog; er is tegenwoordig een negatieve correlatie! Als de cijfers tegenvallen stijgt de koers en weet een bedrijf zich te ontworstelen aan de algemene malaise en vallen de cijfers mee, dan gaat de koers hard onderuit. Voorbeelden te over, het nieuwe normaal.
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

ABN AMRO BANK N.V.

15,555 17 apr
+0,035 +0,23%
Premium

Waarom de nieuwe doelstellingen van ABN Amro een vleugje ambitie missen

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links