Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Consumentenvertrouwen zakt verder weg

Gepubliceerd op 11 mei 2020 07:24 | Views: 3.570 | Onderwerpen: consumentenvertrouwen

DEN HAAG (ANP) - Door de coronacrisis is het consumentenvertrouwen in Nederland verder weggezakt. Dat wijst een tweede meting over de maand april van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uit.

Het nieuwe cijfer volgt op een eerdere "reguliere" meting van het statistiekbureau. Die liet al de sterkste daling van het consumentenvertrouwen ooit zien. De waarneming van deze meting vond grotendeels plaats in de eerste helft van april. Door de historische daling, vond het CBS een tweede meting op zijn plaats.

April is de eerste volle maand waarin maatregelen tegen de het nieuwe coronavirus van kracht zijn. Die hakken flink in de economische activiteit, met sluitingen van horecagelegenheden, kapperszaken en veel winkels als duidelijke voorbeelden. Een diepe recessie lijkt dan ook onafwendbaar.

Koopbereidheid

De graadmeter van het statistiekbureau voor het consumentenvertrouwen zakt in april uiteindelijk naar een stand van -27. Bij een eerder meting werd een stand van -22 gemeten. De daling tussen maart, toen een niveau van -2 werd gemeten en april was daarmee nog sterker. Evengoed is nog geen sprake van de laagste stand ooit. Die werd in 2013 bereikt met -41.

Zowel het oordeel over de economische situatie in de afgelopen 12 maanden als het oordeel over economische situatie in de komende 12 maanden verslechtert verder. De koopbereidheid onder consumenten bleef vrijwel gelijk. Verder vinden consumenten de tijd voor het doen van grote aankopen nagenoeg even ongunstig als bij de reguliere meting.

Gerelateerd

consumentenvertrouwen

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
3 Posts
| Omlaag ↓
  1. Knurrebröt_67 11 mei 2020 09:53
    In 2008 en de jaren daarna ging de knip op de portemonnee en moest Rutte smeken om weer te gaan besteden. Mensen waren onzeker over hun baan. Waarom zou dat nu anders zijn? Het loslaten van de maatregelen wordt bijna gevierd en geeft een euforisch gevoel. Mogelijk dat het werkelijke beeld daardoor vertroebeld. Vreemde tijden.
3 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare