Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

ASML was slachtoffer bedrijfsspionage

Gepubliceerd op 11 apr 2019 om 06:22 | Views: 7.723 | Onderwerpen: China

ASML 13 sep

226,60 +2,80 (+1,25%)

AMSTERDAM (AFN/BLOOMBERG) - Chipmachinemaker ASML is slachtoffer geworden van bedrijfsspionage. Dat bevestigt het Veldhovense bedrijf na een artikel in Het Financieele Dagblad (FD). ASML zegt de spionage zelf te hebben ontdekt en juridische stappen te hebben ondernomen. Volgens de onderneming vond de spionage plaats bij een vestiging in Silicon Valley waar software voor machines wordt geschreven.

ASML benadrukt dat er geen blauwdruk is voor het maken van een lithografiemachine die door de spionnen buit is gemaakt. De onderneming stelt dan ook gewoon te kunnen blijven handelen met China.

Volgens het FD waren de daders van de spionage hooggeplaatste R&D-medewerkers van het bedrijf, die indirecte banden hebben met het Chinese ministerie van Wetenschap en Technologie. Zij zouden ASML volgens de krant voor enkele honderden miljoenen euro's schade hebben berokkend toen zij onder meer broncodes, software, prijsstrategieën en geheime gebruikershandleidingen buitmaakten.

De diefstal gebeurde onder regie van de in 2014 opgerichte ASML-concurrent XTAL. Het bedrijf wist de gestolen kennis in razend tempo te verwerken, en kaapte een jaar later al grote klanten weg bij ASML, waaronder elektronicagigant Samsung. Een rechter in Californië veroordeelde XTAL eind 2018 tot een schadevergoeding van 223 miljoen dollar, zo blijkt uit een vonnis dat tot nog toe onopgemerkt bleef, behalve op enkele juridische blogs.

ASML heeft, zo zegt het tegen de krant, afgelopen jaar meermaals met hoge Chinese ambtenaren gesproken over bescherming van intellectueel eigendom, onder meer met premier Li Keqiang toen hij Nederland aandeed. ,,Het is belangrijk dat China laat zien dat het dit onderwerp serieus neemt, en dat het daden bij zijn woorden voegt'', aldus een woordvoerder van het bedrijf. XTAL en zijn Chinese moederbedrijf Dongfang Jingyuan reageerden niet op verzoek om commentaar.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Hudige trend
ASML 57% zegt verkopen 21 stemmen

Gerelateerd

China

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

ASML Holding

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
23 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
grizzly hobbel
0
quote:

erjee-ff schreef op 11 apr 2019 om 08:27:


Tja, om dit nu verrassend te noemen... wel grappig om te zien dat het land op z'n achterste benen staat omdat het hier onze nationale trots ASML betreft (en toevallig het grootste bedrijf op het gebied van litho machines ter wereld).

Wat in bovenstaand stukje niet staat is dat Dongfang gewoon banden heeft met de Chinese overheid. Daarmee is die 200 miljoen dollar schadevergoeding die ze in de VS betaald hebben gewoon R&D kosten, en zeg nu zelf, 200 miljoen betalen voor het versnellen van je bedrijf? Koopje toch?

En het lijkt me ook duidelijk dat Westerse bedrijven wel wat terughoudender zouden mogen zijn met het opzetten van fabrieken in China. Alle technologie is te reverse engineeren, en dat levert een schat aan informatie op over hoe producten in elkaar gezet kunnen worden, hoe hardware en software werken, en hoe en waar het verbeterd kan worden.

De Chinezen hebben een track record als het gaat om het kopiëren van Westerse militaire technologie, kijk maar naar de recente straaljagers die de Chinezen bouwen, regelrechte kopieën van de JSF. Dit is al 20 jaar gaande, maar is buiten defensiekringen nauwelijks opgemerkt. Nu zien we eens heel duidelijk hoe China de zaak aanpakt, namelijk met list en bedrog. Zo werkt dat.

Ik hoop vooral dat een aantal naïevelingen in bijvoorbeeld de tweede kamer eens wakker worden, en zich realiseren dat "eerlijk zakendoen" heel mooi klinkt, maar dat de wereld echt geen level playing field is, en dat de wereld zich in rap tempo omvormt naar een aantal handels- en machtsblokken. Alle kritiek op een persoon als Trump ten spijt heeft Trump dat duidelijker gezien dan velen in het openbaar bestuur.
Ene Khan ui pakistam jatte in nl de basis voor de atoombom bij Urenco in Almelo . De CIA wistv dat maar vond het beter om dat tot te laten tenslotte: zo krijg je een machtsevenwicht Pakistan - India, bedacht ik.
Maar even later verkocht die Pakistan dat spul aan N-Korea en daar vecht de VS nu nog tegen.
Niet goed nagedacht en diep genoeg maar vergeet niet dat dat iets van 50 jaar geleden was, maar toch.
grizzly hobbel
0
vergeet niet dat alle landen en bedrijven ook veel aan de chinezen verdienen .
enorm naïef van ASML, typisch heel hoog opgeleiden met hoofd in de wolken
Bowski
0
Ik denk dat de Amerikanen meer dan de Chinezen rondneuzen in de bedrijfsgeheimen van ASML.
Is dat dan wel toegestaan?
23 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord