Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Veel Nederlanders bereid vliegen op te geven voor klimaat'

'Veel Nederlanders bereid vliegen op te geven voor klimaat'

BRUSSEL (ANP) - Veel Nederlanders zijn het meest bereid vliegen op te geven als dat bijdraagt aan een beter klimaat, maar het minst om de auto te laten staan. Dat meldt de Europese Investeringsbank (EIB) op basis van hun jaarlijkse klimaatenquête. Daarna volgen stoppen met eten van vlees, videostreaming en nieuwe kleding kopen in de top vijf van dingen die Nederlanders bereid zijn op te geven voor klimaatverandering.

42 procent van de Nederlanders zegt het vliegen te willen opgeven, tegenover 10 procent die zegt de auto te willen laten staan. Met name ouderen en mensen die in landelijk gebied wonen vinden dat lastig. Het merendeel van de mensen (67 procent) zegt al minder vlees te eten, nog eens 19 procent zegt dat te willen opgeven. Tussen mannen en vrouwen zit weinig verschil, behalve bij kleding en vlees eten. Vrouwen zijn veel meer geneigd geen vlees meer te eten, maar minder geneigd om geen nieuwe kleding te kopen. Bij mannen is dat precies andersom.

Driekwart van de jongeren tussen de 15 en 29 jaar zegt gemotiveerd te zijn om zich in te spannen voor een beter klimaat. Opvallend genoeg zeggen juist relatief veel jongeren weer te willen gaan vliegen als de pandemie voorbij is. Jongeren vinden het het moeilijkst om met videostreamingdiensten te stoppen. Servers en netwerken gebruiken daarvoor veel energie, wat weer voor uitstoot van broeikasgassen zorgt, zolang de meerderheid van elektriciteit met fossiele brandstoffen wordt geproduceerd.

Bijna driekwart van de Nederlanders zegt zich in te spannen om de klimaatcrisis aan te pakken, maar slechts 9 procent van de Nederlanders voert daadwerkelijk radicale veranderingen door in de eigen levensstijl. "Dit onderzoek toont aan dat er aan de ene kant behoorlijke bereidheid is om de klimaatcrisis aan te pakken, maar aan de andere kant dat de radicale wijzigingen die mensen willen doorvoeren veel minder zijn", zegt Els Sweeney-Bindels, hoofd van het Amsterdamse EIB-kantoor.

Daarnaast stemt het de EIB positief dat ruim een vijfde van de Nederlanders door klimaatverandering minder wil gaan vliegen en ruim een derde in eigen land op vakantie wil vanwege uitstootvermindering. "Mensen lijken erover na te denken. En niet meer vliegen zou ik best een radicale wijziging willen noemen."

Wel lijken Nederlanders alleen bereid om klimaatvriendelijk gedrag te vertonen als dit hun comfort niet aantast of geen extra inspanning vereist. "Maar 18 procent is bereid CO2-compensatie te betalen voor vliegen. Zodra het wat gaat kosten, gaat de bereidheid omlaag", aldus Sweeney-Bindels.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

41 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. FPAK 11 januari 2021 07:17
    Tuurlijk. Ik ken mensen die zeggen niet meer te willen vliegen voor het milieu. Aan de andere kant wel allemaal rommel kopen van de Action, nieuw telefoon elk jaar met chemisch batterij, vuurwerk afknallen met O&N, een kat hebben (lees maar hoeveel schade deze aanrichten aan fauna), een hond hebben (eet veel voorverpakt voedsel), kopen bloemen (gekweekt in afrika en naar NL gevlogen om 3 dagen in huis te staan) enzovoort enzovoort.
  2. [verwijderd] 11 januari 2021 07:21
    "Vliegschaamte" kan het woord van 2021 worden, het moet alleen nog indalen bij het volk.

    4 weken Vietnam met Honolulu Airways voor 398 euro(all in) is ook inderdaad om je dood te schamen.

    Dit gegeven gaan de buren niet accepteren, hier scoor je niet mee, je kan een paria worden, uitgestoten worden op onverantwoord gedrag, de buurt spreekt er schande van.

    SPL stoot dagelijks meer rotzooi uit dan 19 vuilverbrandingsovens(3x woordwaarde), het is inderdaad om je dood te schamen!
  3. forum rang 6 Jestbread 11 januari 2021 07:37
    quote:

    mok schreef op 11 januari 2021 07:11:

    42 procent die toch al niet vloog en vooral jeugd gaat het liefst met het vliegtuig op vakantie. En vleesconsumptie per persoon daalt nauwelijks, en is vorig jaar zelfs gestegen. Tussen zeggen en doen zit een groot verschil.
    Komt ook doordat vlees bijzonder goedkoop wordt gehouden. Net als vliegen. Wil je echt een verschil maken, ga dan in mensen hun portemonnee zitten. Maar dan zal het land ook wel weer te klein zijn.
  4. Wilmetpensioen 11 januari 2021 07:38
    De schade aan het milieu = gemiddelde comsumptie x aantal mensen. We moeten aan beide iets doen. Hoe meer mensen, hoe minder er te consumeren is. Logisch. Ik ben voor minder mensen en minder consumeren. Maar het Koningshuis moet het voorbeeld geven: Willem Alexander moet zijn speedboot laten verschroten en de reiskes naar Griekenland opgeven. Als 42% van de Nederlanders minder wil vliegen, waarom is dan niet 42% van de Tweede Kamer tegen de opening van Lelystad? Juist ja, de Tweede Kamer is bezig om belangen te faciliteren en niet met het algemeen belang. Zo gaan de belangen zelfs voor onze gezondheid. Meer vliegtuigen auto’s consumptie hoe beter voor “de” economie meer stikstof en fijnstof. Hoe meer mensen in Nederland, GROEI! Kunnen we huizen bouwen en meuk verkopen.
  5. forum rang 6 pietje-2005 11 januari 2021 07:43
    Als Nederland toch niet meer wil vliegen, beter gelijk geld voor dat franse bedrijf KLM stopzetten.
    Schiphol en Rotterdam airport kunnen dan een groot treinstation worden ;-)
    Maar beginnen met de ticketprijzen enorm te verhogen (behalve die naar Brasil, dan, he?) en dan kijken wat er geprotesteerd gaat worden door het vakantie-volkje in Nederland.
    En hoe de totaal onmachtige politiek hier nooit zijn vingers aan gaat branden om hun banen-carousselletje niet in gevaar te brengen.
  6. FPAK 11 januari 2021 07:44
    Ik weet dat een beter milieu bij jezelf begint, maar dat is puur utopisch.
    Waarheid is dat je alleen jezelf er mee hebt als je niet gaat vliegen. Voor jou plek zijn er wel 100 anderen dus mileutechnisch maakt het geen verschil.
    Zelf vind ik reizen een van de mooiste dingen in het leven en een verrijking voor jezelf.
    Het belangrijkste is dat wij technologie blijven doorontwikkelen zodat wij zo snel mogelijk op waterstof, electrisch, kernenergie gaan vliegen. Dat is ons enige hoop.
  7. forum rang 7 wiegveld 11 januari 2021 07:46
    Tsja, dit soort enquetes zeggen iets over de sociale wenselijkheid. Maar als straks weer gevlogen kan worden, zit half Nederland weer in Turkije all inclusive aan de kust, idem de Canarische eilanden en Spanje. Zekere als de prijzen “laag” zijn. Denk dat verre toerisme wel een knauw zal houden vanwege angsten over virussen.
    De zakenvluchten zullen wel fors inzakken denk ik. Teams, webex etc etc zijn veel sneller....
    En dat geldt ook voor vlees etc. Dat niemand meer 5 dagen naar kantoor gaat geloof ik wel. Dus de auto staat vaker stil.
  8. Marvin the Paranoid Android 11 januari 2021 07:49
    Vliegen opgeven voor een niet bestaand probleem? Nee dank je. Maar doe vooral wat je zelf wilt. Het "klimaat" zal er niet door veranderen. Het klimaat bestaat namelijk niet. Zoek maar eens op. Langjarig gemiddelde over een periode van minimaal 30 jaar, dat is de definitie van klimaat. Kies een andere of langere periode en het klimaat is anders.
  9. [verwijderd] 11 januari 2021 07:58
    quote:

    mok schreef op 11 januari 2021 07:11:

    42 procent die toch al niet vloog en vooral jeugd gaat het liefst met het vliegtuig op vakantie. En vleesconsumptie per persoon daalt nauwelijks, en is vorig jaar zelfs gestegen. Tussen zeggen en doen zit een groot verschil.
    de meesten hebben vorig jaar al minder gevlogen
  10. forum rang 6 Jestbread 11 januari 2021 08:00
    quote:

    Happy schreef op 11 januari 2021 07:56:

    Als tegengeluid, ik ga bewust minder vliegen. Vakanties in de buurt. Begonnen met minder vlees eten. Bevalt me tot nu toe prima.
    Hier proberen we ook op vergelijkbare manier een steentje bij te dragen. Zonder onszelf heel veel op te leggen. Als er gevlogen wordt, compenseren we de uitstoot. Het is een beetje afkopen van de vervuiling, dat wel.

    Maar velen denken inderdaad dat je niet leeft als je niet dagelijks een kiloknaller naar binnen werkt
  11. crypt 11 januari 2021 08:16
    quote:

    drooglegging schreef op 11 januari 2021 07:21:

    "Vliegschaamte" kan het woord van 2021 worden, het moet alleen nog indalen bij het volk.

    4 weken Vietnam met Honolulu Airways voor 398 euro(all in) is ook inderdaad om je dood te schamen.

    Dit gegeven gaan de buren niet accepteren, hier scoor je niet mee, je kan een paria worden, uitgestoten worden op onverantwoord gedrag, de buurt spreekt er schande van.

    SPL stoot dagelijks meer rotzooi uit dan 19 vuilverbrandingsovens(3x woordwaarde), het is inderdaad om je dood te schamen!
    I could not care less! Wat mn buurman ervan denkt? Vliegschaamte, mwoehaha!! Ik vlieg gee meter minder. En Klaver en Jetten ook niet. Wat een onzin allemaal. Kijk naar onze ‘groene’ Groen Links vrienden in Ijburg. Windmolens zijn goed totdat ze ineens in je achtertuin staan in Ijburg.. dan staan de klimaatwappies ineens te protesteren.. ha ha!
41 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links