Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Groene bubbel' baart AFM zorgen

'Groene bubbel' baart AFM zorgen

AMSTERDAM (AFN) - De vraag naar duurzame projecten overstijgt het aanbod. Daarmee ligt misbruik op de loer. Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in zijn jaarlijkse trendrapport. Volgens de toezichthouder kunnen bedrijven in de verleiding komen om projecten als goed voor het milieu of de maatschappij te presenteren terwijl dat niet het geval is.

Volgens de AFM dreigt een "groene bubbel" te ontstaan. Verschillende partijen proberen daar misbruik van te maken door oneerlijke verdienmodellen op te zetten. "Dit heeft niet alleen een directe schade voor consumenten tot gevolg, maar schaadt ook de algehele reputatie van de markt voor duurzame beleggingen", aldus de AFM.

Om zo goed mogelijk tegen misbruik gewapend te zijn is de toezichthouder naar eigen zeggen afhankelijk van de beschikbaarheid en kwaliteit van informatie in de gehele keten van duurzame financiering. Momenteel speelt het ontbreken van een "gedeelde definitie" van duurzaamheid de kwestie parten. Daardoor blijft het moeilijk om aan te tonen of te controleren wat de duurzame bijdrage is van een financieel product.

Groene obligaties

Duurzame investeringen zoals groene of sociale obligaties zullen dit jaar naar verwachting wereldwijd goed zijn voor 222 miljard dollar tot 285 miljard dollar aan totale uitgiften, aldus de AFM. Dit was vorig jaar 208 miljard dollar. Groene obligaties worden voornamelijk door financiële instellingen uitgegeven, maar het aandeel staatsobligaties neemt toe. Ook de Nederlandse staat waagde zich aan de uitgifte van duurzame leningen. In Nederland stokt de teller momenteel op circa 6 miljard euro.

De kwestie heeft de komende tijd de bovengemiddelde aandacht van de toezichthouder. Daarbij wordt met name gekeken naar een zorgvuldige en transparante inpassing van duurzaamheid in sectoren.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. Manofaction 10 oktober 2019 15:48
    quote:

    loosalarm schreef op 10 oktober 2019 14:56:

    Bedrijven zijn niet de enige bedriegers, bij gemeenten zijn er ook praatjesmakers die onder het mom van duurzaam projecten promoten die alleen duurzaam zijn door ze niet uit te voeren, altijd leuk om gemeenschapsgeld uit te geven aan hobbies
    Juist, ja. Wij moeten binnenkort onze dieseltjes slopen. Maastricht gaat de binnenstad sluiten voor dieselverkeer. Maar vliegveld Maastricht mag gaan groeien naar 30000 vliegbewegingen en dus elk kwartier een vliegtuig.

  2. erjee-ff 10 oktober 2019 16:09
    quote:

    loosalarm schreef op 10 oktober 2019 14:58:

    Helaas worden klimaat en duurzaamheid de nieuwe dogma's / religies van deze tijd, wat een hoop onzin zingt er daar rond en wat een verborgen agenda's
    Precies.
    Dus nu omscholen naar duurzaamheidsadvies, dan kun je weer lekker aan de bak ;-)
  3. AEX900 10 oktober 2019 17:37
    Duurzaamheid is dus iets wat lang meegaat.
    Dan alle producten die niet langdurig meegaan van de markt weren. Ga Maar bij Action kijken…. plastic, plastic en nogmaals plastic uit...CHINA!
    Maar China gaat lang mee is dus duurzaam?
    Mobile telefoons, Computers en alle andere domotica en IT zaken zijn niet duurzaam. Bij de eerst volgende Software update, (waarvoor eigenlijk) is alles schroot.
    4 jaar geleden had nog nooit iemand aan de beurs van duurzaam gehoord!
    Nu HET grote verdienmodel.
  4. [verwijderd] 10 oktober 2019 18:38
    @AEX900
    Ik wou je een AB geven, maar de site pikt dat niet.
    Ben helemaal met je eens: duurzaamheid is wat lang mee gaat.
    Helaas gaat het ons kabinet alleen om investeringen die men doet in duurzaamheid. Het gaat om isolatie, en ingewikkelde energieapparaten.
    Het liefst wil het kabinet dat het spul snel veroudert of stuk gaat en vervangen moet worden: dat brengt tenminste werkgelegenheid+BTW in het laatje. Ik hoorde onlangs: een gevel hoeft volgens het Bouwbesluit (=overheidsvoorschrift) maar 10 jaar mee te gaan... Spijtig voor de nieuwbouwhuizenkopers.
    Dat verspilt natuurlijk enorm veel materiaal wat vaak ook nog van niet natuurlijke samenstelling is.
    Echte duurzaamheid bereik je door eisen te stellen aan levensduur en repareerbaarheid.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links