Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Obama wil verhoging plafond, maar geen eisen

WASHINGTON (AFN) - De Amerikaanse president Barack Obama wil best een voorstel voor een tijdelijke verhoging van het schuldenplafond tekenen, mits de Republikeinen daar geen eisen aan verbinden. Dat heeft een woordvoerder van het Witte Huis donderdag gezegd.

De politici moeten voorkomen dat de VS na 17 oktober hun rekeningen niet meer kunnen betalen, omdat het schuldenplafond dan hoogstwaarschijnlijk wordt bereikt. Een tijdelijke verhoging van het plafond geeft de partijen meer tijd om te onderhandelen.

Wat de Republikeinen precies willen, is Obama nog niet duidelijk. Mogelijk gaat het om een termijn van 6 weken. Eerder zei de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden John Boehner dat zijn partij een verhoging aanbiedt, in ruil voor bredere onderhandelingen met het Witte Huis over het ongedaan maken van de 'shutdown' van de overheid.

Stijgingen

Beleggers reageerden enthousiast: met dank aan de toenadering lieten de aandelenbeurzen in New York donderdag de sterkste stijgingen zien sinds januari. Halverwege de handelsdag steeg de Dow-Jonesindex 1,5 procent tot 15.030 punten. De S&P 500-index ging 1,6 procent vooruit tot 1683 punten en de Nasdaq won 1,9 procent tot 3747 punten.

Het Internationaal Montair Fonds (IMF) en de Wereldbank maanden de Amerikaanse politici donderdag tot actie. IMF-president Christine Lagarde waarschuwde opnieuw voor ,,zeer negatieve gevolgen'' binnen en buiten de VS indien de politici niet uit hun impasse komen.

Wereldbankpresident Jim Yong Kim wees op de opkomende en de armere landen. ,,Zelfs als het nog net op tijd goed gaat, heeft dit conflict al een flinke impact op hun economie'', stelde hij. ,,Dat heeft ook weer directe gevolgen voor de export van de VS.''

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 10 oktober 2013 21:19
    Grappig hoe Obama geen duimbreedte wilt toegeven, en toch verwacht dat mensen vallen voor zijn mooie uitspraken en charme.
    De ware motieven van de Republikeinen zijn al vele jaren bekend, terwijl Obama probeert te doen alsof de zijne zuiver zijn. Maar eens moet het masker vallen, en het schijnt dat dit het moment is.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links