Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Positie Burgmans van Akzo voorlopig veilig

AMSTERDAM (AFN) - AkzoNobel hoeft voorlopig niet te vrezen dat de positie van president-commissaris Anthony Burgmans in gevaar komt. Tot en met de aandeelhoudersvergadering van 8 september is hij veilig. Daarna mogen aandeelhouders een nieuw verzoek doen om de positie van Burgmans aan de orde te stellen.

Dat heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam donderdag bepaald in het kort geding van de activistische investeerder Elliott Advisors tegen het chemie- en verfconcern.

Elliott wilde tijdens de aankomende aandeelhoudersvergadering al een stemming over Burgmans. De aandeelhouder neemt het Burgmans kwalijk dat Akzo niet met het Amerikaanse PPG Industries wilde praten toen dat voorstellen deed om Akzo over te nemen.

Stemmen

De rechter deed het verzoek van Elliott om nu al wel te stemmen over de positie van Burgmans af als ,,voorbarig''. Door op voorhand een vergadering bijeen te roepen waarin over het ontslag van de bestuursvoorzitter wordt gestemd, zou te veel op de zaken vooruit worden gelopen.

Elliott benadrukte in een reactie de uitleg van de rechter dat een aandeelhouder in zijn algemeenheid het ontslag van een lid van de raad van commissarissen als agendapunt mag opvoeren. Daarmee komt de positie van Burgmans na 8 september mogelijk nog aan het wankelen.

Vergadering

Overigens kon het verzoek ook niet worden toegewezen omdat Akzo kort voor de behandeling van de zaak zelf een aandeelhoudersvergadering uitschreef vanwege het vertrek van topman Ton Büchner. Daarmee komt Akzo volgens de rechter gedeeltelijk tegemoet aan de wensen van de aandeelhouders. Eerst zullen de uitkomsten van die vergadering moeten worden afgewacht.

Elliott kon niet zelf een agendapunt aandragen voor die vergadering omdat daar een minimumtermijn van zestig dagen voor in de statuten staat. Die termijn was inmiddels verlopen. De investeerde stelt dat er nu een ,,aanzienlijke druk" op de schouders van Akzo ligt om aandeelhouders tijdens de vergadering van 8 september te overtuigen. Over eventuele verdere stappen daarna laat de investeerder zich nog niet uit.

Akzo liet in een reactie weten zich nu volledig te richten op de vergadering van 8 september. Na die vergadering is aan de aandeelhouders om conclusies te trekken en eventueel vervolgstappen te zetten.

Lees over dit aandeel ook

  1. 17 apr Jefferies plakt koopadvies op Akzo Nobel
  2. 07 feb Resultaten AkzoNobel wat gedrukt door valutaire tegenwind

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Akzo Nobel

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Akzo Nobel

65,700 17 apr
0,000 0,00%
Premium

Resultaten AkzoNobel wat gedrukt door valutaire tegenwind

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links