Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Powell: Fed staat klaar om in te grijpen

Gepubliceerd op 10 juli 2019 15:27 | Views: 9.116 | Onderwerpen: Federal Reserve

WASHINGTON (AFN/BLOOMBERG) - De handelsspanningen en onzekerheid over de wereldeconomie oefenen druk uit op de economische vooruitzichten voor de Verenigde Staten, terwijl de inflatie zwak blijft. Volgens voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve staat de Amerikaanse koepel van centrale banken daarom klaar om gepast op te treden om de economie te ondersteunen.

Met deze opmerkingen kwam het centralebankhoofd woensdag in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Hij was daar om commentaar te geven op het monetaire beleid. Kenners zien in zijn optreden een bevestiging dat er binnenkort waarschijnlijk een renteverlaging aankomt. Powell had immers de mogelijkheid om de markt van die verwachting af te helpen, maar die kans greep hij niet.

In plaats daarvan benadrukte Powell dat het economische momentum in diverse grote economieën lijkt te zijn vertraagd. Die zwakte kan volgens hem overslaan naar de Amerikaanse economie. Ook haalde Powell het handelsconflict met China aan, de steeds terugkerende problematiek rond het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid en de brexit. "En er is een risico dat de zwakke inflatie nog hardnekkiger zal zijn dan we op dit moment verwachten", aldus de Fed-baas.

Onafhankelijkheid

De onafhankelijkheid van de Fed was tevens onderwerp van gesprek. President Donald Trump uit geregeld forse kritiek op Powell en riep hem al meermaals op de rente te verlagen. De Fed-preses laat zich evenwel niet uit het veld slaan. Hij verklaarde aan de congresleden absoluut niet van plan te zijn om op te stappen, ook niet als Trump hem dat zou vragen. "De wet geeft me een termijn van vier jaar en ik reken erop dat ik die termijn uitzit, aldus Powell.

Op de financiële markten werd naarstig naar Powells optreden in Washington uitgekeken. Bij de meest recente vergadering van de Fed werd de deur op een kier gezet voor een renteverlaging. Uit de notulen van die vergadering bleek woensdag dat meerdere Fed-bestuurders redenen zien om de rente eventueel te gaan verlagen. Ze wezen vooral naar de mindere economische vooruitzichten.

De laatste dagen is er wel weer veel onzekerheid over de mogelijkheid van een rentestap ontstaan. Dat kwam door het beter dan verwachte banenrapport van vrijdag. Powell verschijnt donderdag overigens nog in de Senaat.

Gerelateerd

Federal Reserve

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
20 Posts
| Omlaag ↓
 1. kabalebo 10 juli 2019 16:35
  Maar als de S&P een half jaar geleden nog op 2350 stond en nu op 3000+, dan kun je toch wel op je klompen aanvoelen dat 'n stijging van 'n kleine 30 procent binnen een aantal maanden niet goed zal uitpakken ?...of ben ik zo naief dat je alleen maar in termen van stijgen dient te denken ?
 2. forum rang 7 gokker 10 juli 2019 17:03
  quote:

  kabalebo schreef op 10 juli 2019 16:35:


  Maar als de S&P een half jaar geleden nog op 2350 stond en nu op 3000+, dan kun je toch wel op je klompen aanvoelen dat 'n stijging van 'n kleine 30 procent binnen een aantal maanden niet goed zal uitpakken ?...of ben ik zo naief dat je alleen maar in termen van stijgen dient te denken ?


  Retorische vraag, neem ik aan.
  De beurs beweegt als de zeespiegel, alleen wat onregelmatiger. Momenteel is het vloed. Ergo?
 3. forum rang 6 dasokwat 11 juli 2019 06:06
  Wat Trump 4 maanden geleden zei over de te hoge rente wordt nu knarsetandend toe gegeven, die Powell heeft er zeker voor geleerd dat hij zo moeilijk is te overtuigen.
  Belangrijker voor ons is dat die waardeloze Euro ietsjes aantrekkelijker wordt, zolang tenminste de nieuwe Draghi ook niet gaat verlagen
20 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare