Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Mogelijk minder bezorgdagen en duurdere post

Mogelijk minder bezorgdagen en duurdere post

DEN HAAG (ANP) - De kwaliteit van de postbezorging hoeft op korte termijn niet te lijden onder het steeds verder krimpende aanbod. Maar dan is wel regelgeving nodig die betrouwbaarheid, betaalbaarheid en fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden vooropstelt en niet in de eerste plaats gericht is op het bevorderen van de concurrentie.

Dat stelt PostNL in een reactie op de marktverkenning die minister Henk Kamp (Economische Zaken) maandag naar buiten bracht. De bewindsman stelde daarin dat in de toekomst mogelijk op minder dagen post wordt bezorgd en postzegels nog duurder zullen worden. De regels voor de krimpende postmarkt moeten op korte termijn wel worden herzien, omdat er steeds meer communicatie digitaal plaatsvindt, zo benadrukte hij.

,,De tas van de postbode en de brievenbussen raken steeds leger, terwijl de eisen aan bezorging hoog zijn. Digitalisering gaat steeds verder en dat dwingt ons om op korte termijn het gereguleerde deel van de postmarkt te herzien'', concludeerde Kamp.

Sandd

De demissionaire minister laat de keuze evenwel over aan zijn opvolger en de Tweede Kamer. Die kan in plaats van met PostNL, ook zaken gaan doen met concurrent Sandd. Dat bedrijf herhaalde maandag dat het de universele postdienst wel wil overnemen van PostNL, met een hoger niveau en een lagere prijs. Het bedrijf bracht dat plan vorige maand naar buiten, maar stuurde al in november een voorstel naar Kamp.

Sandd wil graag in gesprek met een volgend kabinet over ,,haar bijdrage aan een toekomstbestendige, betaalbare en kwalitatief hoogstaande postvoorziening''. Het bedrijf meent verder dat Kamp ,,een aantal zeer relevante vragen'' heeft gesteld over hoe de postbezorging aan consumenten kan worden veiliggesteld.

PostNL ziet meer rivaliteit juist niet als een oplossing. ,,Concurrenten houden zich niet aan de regels die zijn afgesproken over het in dienst nemen van medewerkers, zij concurreren ten koste van arbeidsvoorwaarden'', zei topvrouw Herna Verhagen. ,,Er moeten keuzes gemaakt worden die ervoor zorgen dat alle medewerkers in deze dalende markt een eerlijke boterham kunnen verdienen.''

Lees over dit aandeel ook

  1. 17 apr Slotcall: AEX is het kneusje van Europa, met dank aan ASML 7
  2. 26 feb Het is water naar de zee dragen: prognose PostNL valt vies tegen

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
PostNL

Gerelateerd

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. Erik9400 10 juli 2017 07:22
    Kpn herstelde na wegvallen SMS door zich te richten op compleet (tv, telefoon, internet) en schrappen kosten... bestaat nog steeds

    Post nl richt zich op pakjes, schrapt banen en maakt distributie zo efficiënt mogenlijk

    Ook voor postnl is er toekomst maar die vage kleine postbedrijven mogen van mij ook wel opgedoekt
  2. [verwijderd] 10 juli 2017 08:12
    Komt allemaal door het ridicule concurrentiemodel in NL. Postbezorging is een voorziening waar in andere Europese landen subsidie door de overheid wordt verleend.

    De overheid verstuurd zijn post voor een lager tarief oa via SANDD dat zich niet aan de arbeidswetten houdt...

    Terug naar de basis zonder oneigenlijke concurrentie van SANDD zou ik zeggen
  3. [verwijderd] 10 juli 2017 08:50
    Een heel triest figuur, deze Kamp. Eerst wordt Post NL zwaar afgeschermd om te voorkomen dat Belgische Post een efficiënte combinatie met Post NL zou kunnen vormen en nu stelt hij voor dat Post NL samengevoegd moet worden om de postbezorging betaalbaar te houden. Maar ook de directie van Post Nl heeft hier duidelijk gefaald. Want wat gaat er nu gebeuren? Duurdere post, minder postbezorging, ontslagen?
  4. [verwijderd] 10 juli 2017 10:02
    quote:

    tolman schreef op 10 juli 2017 09:13:

    Eén postbus maar drie bezorgers op een dag! Het is toch van de zotte!!!!!!
    Eens...

    en die van PostNL wordt nog normaal betaald, die van SANDD is een veredelde 'slaaf'...

    en de NL overheid verstuurd zijn blauwe enveloppen oa via SANDD... Ik vind dit niet kunnen
  5. bezorger 10 juli 2017 16:21
    Het is niet teveel gedoe om een kaart naar iemand te sturen. Postnl gooit het altijd op dat de post daalt al jaren. Maar vergeten erbij te vermelden dat ze dat zelf in de hand te werken door de postzegel zo duur te maken en steeds duurder te maken. Is gewoon te duur voor mensen om nog een gewoon kaartje te sturen voor iets.
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

PostNL Koninklijke

1,241 17:38
-0,077 -5,84%
Premium

Het is water naar de zee dragen: prognose PostNL valt vies tegen

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links