Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Minder winst voor ABN AMRO'

'Minder winst voor ABN AMRO'

AMSTERDAM (AFN) - ABN AMRO heeft afgelopen kwartaal zowel de winst als de totale baten zien dalen. Dat is althans de gemiddelde verwachting van twintig analisten die de bank zelf heeft gepolst voorafgaand aan de resultaten die maandag naar buiten komen.

De marktvorsers gaan gemiddeld genomen uit van een gerapporteerde winst van 558 miljoen euro. ABN AMRO meldde hier vorig jaar over de periode nog een resultaat van 615 miljoen euro. De rentebaten liggen met een in doorsnee voorziene ruim 1,6 miljard euro wel iets hoger dan in het eerste kwartaal van 2017, maar de totale baten komen met krap 2,2 miljard euro waarschijnlijk toch weer wat lager uit.

Het is het eerste kwartaal waarin ABN AMRO zijn cijfers rapporteert volgens boekhoudmethode IFRS9, de nieuwe verslaggevingsregels voor kredietvoorzieningen. Die verandering was voor de bank zelfs een reden om de cijferpublicatie uit te stellen. Eerder stonden de eerstekwartaalcijfers nog voor dinsdag 8 mei op de agenda.

Bestuurscrisis

Het financiële concern maakte een onrustige periode door. In februari trad president-commissaris Olga Zoutendijk per direct terug en werd bekend dat ze niet opgaat voor een tweede termijn. Al snel werd in de media gesproken van een bestuurscrisis bij de bank. ABN AMRO bevestigde dat het vertrek van Zoutendijk was ingegeven door forse kritiek op haar leiderschapsstijl, zowel binnen als buiten het concern. Later bleek dat toezichthouders Europese Centrale Bank (ECB) en De Nederlandsche Bank (DNB) een onderzoek waren begonnen naar het functioneren van de hele raad van commissarissen.

Bij analisten zal de aandacht ook uitgaan naar mogelijke opmerkingen van de bank over de impact van de nieuwe bankenregels van Basel IV. ABN AMRO meldde in december te bekijken of verschillende onderdelen van de zakenbank straks nog wel levensvatbaar zijn door alle extra kapitaaleisen. De uitkomsten van dat onderzoek zouden naar eerdere inschatting van de bank waarschijnlijk ergens in het tweede kwartaal worden gepresenteerd.

Lees over dit aandeel ook

  1. 18 apr Beursblik: UBS verhoogt koersdoel ABN AMRO
  2. 14 feb Waarom de nieuwe doelstellingen van ABN Amro een vleugje ambitie missen

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ABN AMRO BANK N.V.

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

ABN AMRO BANK N.V.

15,625 19 apr
+0,010 +0,06%
Premium

Waarom de nieuwe doelstellingen van ABN Amro een vleugje ambitie missen

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links