Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

IMF wijst op kwetsbaarheden financieel stelsel

WASHINGTON (AFN) - Het wereldwijde financiële stelsel kampt nog met diverse kwetsbaarheden, waardoor zich op den duur zomaar weer een zware economische neergang zou kunnen voordoen. In een nieuw rapport over de financiële stabiliteit in de wereld roept het Internationaal Monetair Fonds (IMF) beleidsmakers op hier wat aan te doen.

Het gaat bijvoorbeeld om de hoge schulden bij bedrijven in de Verenigde Staten en Europese banken die overladen zijn met staatsobligaties. In China kampt de financiële sector daarnaast met een afnemende winstgevendheid en relatief lage buffers.

Alle alarmbellen rinkelen nog niet, zegt het IMF. Maar als deze kwetsbaarheden zich verder kunnen ontwikkelen, dragen ze eraan bij dat eventuele financiële schokken veel ernstiger uitpakken dan anders het geval zou zijn. Zo'n schok kan al ontstaan als de handelsspanningen plots verder escaleren.

Maatregelen

Wat opvalt is dat de genoemde zaken veelal erfenissen zijn van de vele jaren van stimulerend beleid door centrale banken, waarin het voor mensen en bedrijven erg makkelijk werd om leningen aan te gaan en zich in de schulden te steken. Dit maakt de kwesties ook meteen extra belangrijk om aan te pakken, omdat de monetaire omstandigheden in grote delen van de wereld nog steeds erg ruim zijn. Daarbij hebben centrale banken, zowel in Europa als de Verenigde Staten, onlangs aangekondigd voorlopig even pas op de plaats te maken met het opschroeven van de rente.

Gelukkig zijn er oplossingen voor handen om de kwetsbaarheden te lijf te gaan, aldus het IMF. Zo kan het helpen om banken en andere financiële partijen te verplichten hogere buffers aan te houden. Denk verder aan regels die uiterst risicovolle leningen aan banden leggen en het inzetten van flexibele wisselkoersen om schokken op te vangen.

IMF-econoom Tobias Adrian benadrukte op een persconferentie in Washington dat het nu het moment is voor beleidsmakers om te handelen. Dat voorkomt volgens hem dat er later veel pijnlijkere ingrepen genomen moet worden om alle zeilen bij te zetten. Met de juiste combinatie van maatregelen zou het in zijn ogen mogelijk moeten zijn om tegelijkertijd de kwetsbaarheden aan te pakken en de economische groei op peil te houden.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. Toddemij 10 april 2019 15:16
    De markt wordt al lang "gestuurd" . Wat te denken van een inflatie van 2,3% en dan een rente van 0%..... Die zou in een gezonde markt dan 3% moeten zijn. En maar opkopen de schulden van landen in de problemen. Tja de lessen economie die wij moesten leren kunnen allemaal de prullenbak in.
  2. taurus86 10 april 2019 17:25
    Het basisprobleem blijft onderbelicht. In heel Europa lopen goed opgeleide mensen rond die noodgedwongen, soms ver onder hun opleidingsniveau een inkomen moeten zien te verdienen.
    De overcapaciteit aan kennis resulteert in een ondercapaciteit in vaardigheid, waardoor het nationaal inkomen niet alleen te langzaam groeit, maar grotendeels groeit door het maken van schulden.
    En nu waarschuwt het IMF, dat groeifinciering via uitbreiding van de schulden, afgebouwd moet worden. Feitelijk vraagt men om de 'sunken costs' van het niet kunnen laten renderen van de enorme onderwijsuitgaven maar te slikken. Laat 'the sunken costs falacy' nu juist de grootste valkuil in de besluitvorming van het bedrijfsleven zijn! En nu vraagt men de overheid hier mee om te gaan. Hoe realistisch is dit?
  3. forum rang 7 handyman6 11 april 2019 06:59
    Het aangaan van schulden is nooit het probleem: geld is immers altijd al een schuld( aan de bank), en de hoeveelheid ook niet: verzin het maar.
    Pas als de schuldeiser wil innen,komen de problemen,dat ondervond Japan in de 80 ger jaren. Dan moet de schuldige zijn bezittingen ten gelde maken,en is deflatie het gevolg,door overaanbod.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links