Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Shell wist van corruptie Nigeria'

LONDEN (AFN) - Voormalige bestuurders van Shell wisten dat een groot deel van het bedrag dat werd betaald voor de aanschaf van een groot olieveld in Nigeria in de zakken van een witwasser zou verdwijnen. Dat meldden verscheidene media maandag op basis van e-mail en documenten die in handen van onderzoeksjournalisten zijn gekomen.

Shell betaalde samen met de Italiaanse branchegenoot ENI in 2011 circa 1,3 miljard dollar voor het olieveld OPL245 aan de Nigeriaanse overheid. Daarbij zouden de bestuurders vooraf hebben geweten dat een groot deel van het geld in de zakken van de eerder van witwaspraktijken veroordeelde oud-minister Dan Etete zou verdwijnen. Toen Etete nog minister van Olie was, zou hij op slinkse wijze het olieveld voor een klein bedrag aan zijn eigen bedrijf hebben toegewezen.

Onlangs werd bekend dat de Nigeriaanse financiële waakhond EFCC een nieuwe aanklacht van corruptie heeft ingediend tegen Shell en Eni. Ook in Nederland en Italië lopen onderzoeken naar de deal.

Eerder benadrukte Shell dat het niet verwijtbaar heeft gehandeld.

Lees over dit aandeel ook

  1. 15 apr Video: correctie in aandeel Shell
  2. 03 apr Er staat extreem veel op het spel voor Shell

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
SHELL PLC

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. BLOK-E 10 april 2017 20:12
    Potverdorie, dit is de eerste keer dat er smeergeld in Nigeria (en geheel Afrika) werd betaald, dit is nog nooit gebeurd, zeker in Nigeria is de moraal beter als in Nederland en het moet uitgerekend dit mooie en moralistische bedrijf treffen, hier mag zeker geen sanctie op volgen!! Er is nog NOOIT in Afrika een grote deal gebeurd zonder smeergeld, waar leven de mensen die die geloven, heel simpel, betalen of niets uit Afrika halen.
  2. Falcone 10 april 2017 20:38
    Dit soort negatief nieuws over Shell in Nigeria verschijnt om de paar weken. Inderdaad , zakendoen in West Afrika kan helaas niet zonder smeergeld. Bepaalde partijen, ook linkse activisten, zoals de voormalige PVDA, hebben er kennelijk belang bij dit steeds weer te herhalen.
    Shell is en blijft een prima aandeel, zeker gezien de slinkende voorraden olie en de stijgende prijzen.
  3. [verwijderd] 10 april 2017 22:41
    1. Als je als ex-patriate, na verlof of zo, weer de douane in Nigeria moet passeren, dan dien je een gepast cadeau te overhandigen, vul zelf maar in of dat een zak zoutedrop of een envelop met inhoud is.
    2. Geen enkel bedrijf, in welk Afrikaans (ehh.. Aziatisch, Zuideuropees, etc.) land dan ook lukt het om voet aan te grond te krijgen zonder het doen van 'toezeggingen', noem dat gerust smeergeld.
    3. Zoek de splinter in het Nederlands bedrijfsoog, neen, echt niet zo moeilijk om die op te sporen: Het oldboys netwerk dat hier hoogtij viert, en niet alleen op de Rotary's, de Lion's of de golfclubs, met als evident gevolg dat elkaar de 'juiste' projecten en contracten worden toebedeeld.
    4. De overheid hier in NL, en waar elders trouwens niet, speelt hierin een huichelachtige rol, we horen telkens weer dat (soms uitgerangeerde) 'politici' mooie posities krijgen aangeboden (binnen het (semi-)overheidsapparaat), én accepteren, en dat ook bedrijven dit slag lui binnen halen, m.i. met als enig doel om via hen vat op zekere politieke beslissingen te krijgen.

    Shell is een normaal bedrijf, dat jaren geleden door de Nigeriaanse overheid met plezier is binnen geloodst, en daar groot profijt van gehad heeft. Volgens mij valt het (te bewijzen?) smeergeld dat daar waarschijnlijk mee gemoeid is volstrekt in het niet bij de inkomsten die Nigeria er aan ontleend heeft. Het was en is aan Nigeria zelf (en zeker niet aan Shell) om die inkomsten op een voor het land positieve wijze aan te wenden!

    Wie zonder zonden is..
  4. watnuweer 11 april 2017 05:29
    quote:

    JohnDoe250 schreef op 10 april 2017 19:21:

    Normaliter is dit niet netjes, maar gegeven het sentiment... Dit is goed nieuws! Ja want er is nu duidelijkheid, morgen minstens een procent of 10 erbij...
    Jammer, maar dit verhaal stond in de ochtend van 10 april al in de internationale pers en de markt heeft niet gereageerd; Shell op 10 april exact 0.00% beweging.
    www.bbc.com/news/business-39544761
  5. [verwijderd] 11 april 2017 10:43
    quote:

    watnuweer schreef op 11 april 2017 05:29:

    [...]

    Jammer, maar dit verhaal stond in de ochtend van 10 april al in de internationale pers en de markt heeft niet gereageerd; Shell op 10 april exact 0.00% beweging.
    www.bbc.com/news/business-39544761
    Het is maar helemaal de vraag of "de markt" niet heeft gereageerd. De laatste tijd lijkt het sentiment voor RDS niet al te best. Zeker met de prijsontwikkeling van crude oil, zou normaliter een positievere respons op de koers van RDS worden verwacht
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

SHELL PLC

33,465 19 apr
-0,005 -0,01%
Premium

Er staat extreem veel op het spel voor Shell

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links