Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TenneT bestelt 104 masten bij industrieconcern VDL

Gepubliceerd op 10 maart 2020 13:59 | Views: 2.057 | Onderwerpen: energie

Heijmans 03 jun

6,52 0,00 (0,00%)

EINDHOVEN (AFN) - Industrieconcern VDL heeft een grote opdracht in de wacht gesleept. Het bedrijf gaat 104 hoogspanningsmasten leveren aan netbeheerder TenneT. Met de klus zijn "enkele tientallen miljoenen euro’s" gemoeid.

Het gaat om een deel van de opdracht die TenneT een paar jaar terug nog had vergeven aan een consortium van de beursgenoteerde bouwer Heijmans en het Duitse bedrijf Europoles. TenneT zegde dat contract ter waarde van 250 miljoen euro in oktober 2018 op na een verschil van inzicht met de bouwers. Volgens TenneT hield het consortium zich niet aan de contractuele verplichtingen rond kwaliteit en gestelde datum van inbedrijfname. Over dit geschil loopt nog altijd een juridische procedure.

TenneT heeft er dit keer voor gekozen om de aanbesteding op te knippen in meerdere delen, onder meer om minder afhankelijk zijn van één partij. Een ander verschil met de eerdere aanbesteding is dat TenneT niet meer een zogenoemd ‘design en construct’-tender in de markt heeft gezet, maar puur een opdracht voor de constructie. Het ontwerpen heeft TenneT zelf gedaan. "Het wordt een mast op basis van 100 procent staal en niet op basis van een combinatie tussen beton en staal, dat niet voldeed."

Mol

De masten, van 60 tot 80 meter hoog, worden nu geproduceerd bij VDL KTI in het Belgische Mol. Ze zullen voor eind 2022 worden geleverd en geplaatst op het traject van TenneT tussen het Zeeuwse Borssele en Rilland. Voor dat traject kreeg TenneT deze week een lening van 250 miljoen euro van de Europese Investeringsbank (EIB). Het is de bedoeling dat de hoogspanningslijnen die de masten verbinden, straks stroom zullen transporteren afkomstig van de windparken voor de Zeeuwse kust. Die zijn naar verwachting dit jaar en volgend jaar klaar.

Het is niet voor het eerst dat VDL aan de slag gaat voor TenneT. Het concern met het hoofdkantoor in Eindhoven heeft het afgelopen decennium al meer dan vijfhonderd masten aan TenneT geleverd.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Heijmans 50% zegt kopen 8 stemmen

Gerelateerd

energie

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Heijmans

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare