Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Toyota trotseert coronavirus en chiptekorten

TOKIO (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Toyota heeft het afgelopen kwartaal fors meer winst geboekt. De autofabrikant profiteert ervan dat de auto-industrie herstelt van de coronacrisis, met name in de Verenigde Staten en China. Ook liet het Japanse bedrijf bij de publicatie van de cijfers weten dat het op korte termijn geen last denkt te hebben van de chiptekorten in de autosector.

Wereldwijd kampen steeds meer automakers met chiptekorten, waardoor ze minder wagens kunnen produceren en verkopen. Dit komt vooral omdat de crisis de verkoop van apparaten voor thuisgebruik heeft aangejaagd. Daardoor verdwijnen veel van de beschikbare chips in computers, tablets en andere elektronica. Maar de chips zijn essentieel voor moderne auto's die steeds meer slimme toepassingen hebben.

Toyota boekte in het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een winst van 838,7 miljard yen (6,6 miljard euro). Dat is 50 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. De omzet steeg met 7 procent naar 8150 miljard yen. Volgens analisten herstelt Toyota sneller van de coronacrisis dan concurrenten.

Verwachtingen

Toyota verhoogde de verwachtingen voor het hele boekjaar, dat tot eind maart loopt. De omzet waar het bedrijf nu op rekent ligt daarbij nog wel ruim 11 procent lager dan die in het boekjaar ervoor.

In 2020 onttroonde Toyota rivaal Volkswagen als grootste autoverkoper ter wereld. Volkswagen verkocht wereldwijd ruim 9,3 miljoen wagens. Toyota kwam uit op dik 9,5 miljoen exemplaren, inclusief cijfers van dochters. Vergeleken met eerdere jaren steken de cijfers schraal af. Doordat fabrieken in het voorjaar tijdelijk de productie moesten stilleggen vanwege de coronapandemie, werden er minder auto's afgeleverd. Ook sloten veel dealers tijdelijk de deuren, waardoor de verkoopcijfers kelderden.

Lees over dit aandeel ook

  1. 21 mrt ACEA: Europese autoverkoop verder omhoog
  2. 19 mrt Betere tijden in het verschiet voor Volkswagen

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Volkswagen AG Vz

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Volkswagen AG Vz

121,350 23 apr
+0,050 +0,04%
Premium

Betere tijden in het verschiet voor Volkswagen

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links