Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Takeaway verslaat Prosus in strijd om Just Eat

Gepubliceerd op 10 januari 2020 15:36 | Views: 2.645

JUST EAT TAKEAWAY 10:23

90,56 -1,06 (-1,16%)

AMSTERDAM (AFN) - De Nederlandse maaltijdbezorger Takeaway.com heeft de overnamestrijd om zijn Britse branchegenoot Just Eat gewonnen van techinvesteerder Prosus. De twee aan de beurs in Amsterdam genoteerde bedrijven hadden allebei een bod neergelegd op Just Eat, maar de aandeelhouders van het Britse bedrijf kozen in meerderheid voor het voorstel van Takeaway, dat daardoor een van de grootste maaltijdbestelconcerns ter wereld wordt.

De onderneming achter onder meer de populaire site Thuisbezorgd.nl wist ruim 80 procent van de aandelen Just Eat binnen te halen. Dat was ruim boven de acceptatiedrempel van 50 procent plus één aandeel, die nodig was om het bod te doen slagen. Prosus kreeg slechts 0,02 procent van de stukken toegezegd en gooit de handdoek in de ring.

Bij de overname wordt aan Just Eat een prijskaartje van omgerekend zo'n 7,2 miljard euro gehangen. De transactie zal door Takeaway in aandelen worden afgehandeld. Prosus had gekozen voor een bod in contanten, wat zou neerkomen op een totaalbedrag van ongeveer 6,5 miljard euro.

Reactie Jitse Groen

Takeaway was de eerste partij die bij Just Eat aanklopte, en wist zich ook verzekerd van de steun van het bestuur van de Britten. Prosus, dat vorig jaar zijn debuut maakte aan de beurs in Amsterdam, toonde later pas interesse. Dit leidde tot een strijd waarbij beide partijen hun biedingen moesten opschroeven. Zowel Takeaway als Prosus had vorige maand al aangegeven niet nog eens met een hoger bod te zullen komen.

Topman Jitse Groen van Takeaway reageert verheugd: "Just Eat Takeaway.com is een droomcombinatie en ik kijk er erg naar uit om het bedrijf nog vele jaren te leiden." Het fusiebedrijf zal gevestigd zijn in Amsterdam, maar neemt de notering van Just Eat aan de beurs in Londen over. De notering van Takeaway in Amsterdam zal worden opgezegd. Het blijft voorlopig nog mogelijk om aandelen Just Eat aan te melden voor het bod van Takeaway.

Takeaway nam in 2016 al de activiteiten van Just Eat in de Benelux over. In hetzelfde jaar trok het bedrijf zich evenwel terug uit het Verenigd Koninkrijk, omdat het daar toen geen kans zag uit te groeien tot marktleider. In 2018 waren Takeaway en Just Eat samen goed voor 355 miljoen bestellingen in meerdere landen en een omzet van 7,3 miljard euro.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
JUST EAT TAKEAWAY 56% zegt verkopen 9 stemmen

Gerelateerd

JUST EAT TAKEAWAY

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
3 Posts
| Omlaag ↓
3 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare