Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Banengroei VS in lagere versnelling

Banengroei VS in lagere versnelling

WASHINGTON (AFN/RTR/BLOOMBERG) - De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in december minder sterk toegenomen dan verwacht. De banengroei kwam tevens aanzienlijk lager uit dan een maand eerder. Uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid blijkt verder dat de loongroei in 's werelds grootste economie is afgezwakt.

Exclusief de landbouw zijn er vorige maand 145.000 banen bijgekomen in de VS, waar economen in doorsnee hadden gerekend op een aanwas van 160.000 banen. In november ging de Amerikaanse werkgelegenheid nog met een herziene 256.000 banen vooruit.

De sterke terugval hangt samen met een erg sterk banencijfer uit november. Dat was weer deels te danken aan de lange staking bij autoconcern General Motors (GM) die in oktober eindigde. Werknemers die toen hun werk neerlegden keerden in november weer terug naar hun werkplek. Dat zorgde destijds voor een plus van tienduizenden banen.

Thanksgiving

Wat waarschijnlijk ook een rol speelt is dat Thanksgiving dit jaar later viel dan normaal. Met alle feestdagen zo kort op elkaar, is het volgens sommige kenners niet heel vreemd dat bedrijven iets minder extra personeel hebben aangenomen. De werkloosheid bleef zoals verwacht stabiel op 3,5 procent.

Beleggers vinden deze cijfers altijd erg interessant omdat ze van invloed kunnen zijn op het rentebeleid van de Federal Reserve, het stelsel van Amerikaanse centrale banken. Het gemiddelde uurloon steeg met 0,1 procent op maandbasis, na een herziene plus van 0,3 procent een maand eerder. Dat is een interessant gegeven, omdat de stijgende lonen de inflatie kunnen aanjagen. Ook dat is iets waar de Fed naar kijkt.

De kracht van de arbeidsmarkt zal ook een rol spelen in de herverkiezingskansen van Donald Trump bij de verkiezingen later dit jaar. De president wijst zelf herhaaldelijk op de prestaties van de Amerikaanse economie en ziet dit als reden dat hij een tweede termijn verdient. Tegelijkertijd leven er zorgen bij kenners dat de handelsoorlog van Trump tegen China een rem zet op de economische groei in de VS en daarmee op de groei van de eigen arbeidsmarkt. Alles bij elkaar zijn er in vorig jaar 2,1 miljoen Amerikaanse banen bijgekomen, van 2,7 miljoen in 2018.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 10 januari 2020 16:58
    Dit is dus de markten bespelen. Vorig week eerst zeggen dat er sterke groei in December was, om vervolgens nu maar weer te schrijven dat het tegenvalt.
    Waarom publiceren ze van alles. Voortaan ADP rapport beter thuis laten liggen.

    NEW YORK (AFN/BLOOMBERG) - De groei van de werkgelegenheid in het Amerikaanse bedrijfsleven is in december veel sterker uitgevallen dan verwacht. Volgens loonstrookverwerker ADP kwam de groei uit op 202.000 banen, terwijl economen in doorsnee op een stijging met 160.000 hadden gerekend.

    Het gaat om de sterkste banenaanwas sinds april. Ook werd de banengroei in november opwaarts bijgesteld. In die maand ging het om een herziene toename met 124.000, van een eerder gemelde groei met 67.000 arbeidsplaatsen.

    De cijfers van ADP lopen vooruit op het banenrapport dat de Amerikaanse overheid vrijdag publiceert. In dat rapport worden ook de ontwikkelingen in de publieke sector meegenomen. Het rapport speelt een rol bij het rentebeleid van de verenigde staten


3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links