Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Dikke winsten op Europese beurzen door nieuws over vaccin

Gepubliceerd op 9 november 2020 17:52 | Views: 3.624 | Onderwerpen: Europa

AEX 23 nov

601,37 0,00 (0,00%)

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen zijn maandag met aanzienlijke plussen de dag uitgegaan. Positief nieuws over de effectiviteit van het nieuwe coronavaccin van farmaceut Pfizer zorgde voor een opleving op de beurzen. Vooral aandelen van bedrijven die erg gevoelig zijn voor de coronacrisis wonnen flink aan beurswaarde. Zo werd het aandeel Air France-KLM op de beurs ruim een kwart meer waard, en steeg ook sportschooluitbater Basic-Fit meer dan 20 procent. De beurzen waren al positief gestemd door de overwinning van Joe Biden in de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

De Amsterdamse AEX-index sloot 3,7 procent in de plus op 593,93 punten. De MidKap steeg 3,3 procent tot 854,04 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs wonnen tot 7,6 procent. De graadmeters in Milaan en Madrid kregen er tot 8,5 procent bij.

Een coronavaccin van Pfizer is volgens voorlopige onderzoeksresultaten voor 90 procent effectief bij het voorkomen van een besmetting. Het bedrijf heeft het vaccin getest op proefpersonen en zegt dat geen sprake was van noemenswaardige veiligheidsproblemen. Het is de bedoeling om voor het eind van het jaar voldoende doses te produceren om 10 tot 20 miljoen mensen in te enten.

Air France-KLM en Basic-Fit waren niet de enige bedrijven die een extreem grote koersuitslag liet zien. Winkelvastgoedbedrijven Unibail-Rodamco-Westfield (plus 24 procent) en Eurocommercial Properties (plus 22,8 procent) werden door beleggers ook fors hoger gezet. Daarnaast gingen de financiële fondsen Aegon en ABN AMRO rond de 15 procent omhoog. Het aandeel van Shell werd bijna 13 procent meer waard, geholpen door een olieprijsstijging van rond de 8 procent. Groothandelaar Sligro dikte 13,7 procent aan door de hoop op een einde aan de coronacrisis.

Beleggers waren de dag al vrij optimistisch begonnen. De overwinning van de Democraat Joe Biden op president Donald Trump in de Amerikaanse presidentsverkiezingen zorgde voor een positief sentiment op de beursvloeren. Beleggers hopen dat de komst van Biden zorgt voor een betere handelsrelatie tussen Europa en de Verenigde Staten.

Toch waren er ook fondsen die klappen kregen. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway, dat volop profiteerde van de pandemie, werd ruim 8 procent lager gezet.

De euro was 1,1815 dollar waard, tegenover 1,1884 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 8,6 procent duurder op 40,33 dollar. Brentolie klom 7,7 procent in prijs tot 42,48 dollar per vat.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX 75% zegt kopen 8 stemmen

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
3 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare