Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Dikke winsten op Europese beurzen door nieuws over vaccin

Dikke winsten op Europese beurzen door nieuws over vaccin

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen zijn maandag met aanzienlijke plussen de dag uitgegaan. Positief nieuws over de effectiviteit van het nieuwe coronavaccin van farmaceut Pfizer zorgde voor een opleving op de beurzen. Vooral aandelen van bedrijven die erg gevoelig zijn voor de coronacrisis wonnen flink aan beurswaarde. Zo werd het aandeel Air France-KLM op de beurs ruim een kwart meer waard, en steeg ook sportschooluitbater Basic-Fit meer dan 20 procent. De beurzen waren al positief gestemd door de overwinning van Joe Biden in de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

De Amsterdamse AEX-index sloot 3,7 procent in de plus op 593,93 punten. De MidKap steeg 3,3 procent tot 854,04 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs wonnen tot 7,6 procent. De graadmeters in Milaan en Madrid kregen er tot 8,5 procent bij.

Een coronavaccin van Pfizer is volgens voorlopige onderzoeksresultaten voor 90 procent effectief bij het voorkomen van een besmetting. Het bedrijf heeft het vaccin getest op proefpersonen en zegt dat geen sprake was van noemenswaardige veiligheidsproblemen. Het is de bedoeling om voor het eind van het jaar voldoende doses te produceren om 10 tot 20 miljoen mensen in te enten.

Air France-KLM en Basic-Fit waren niet de enige bedrijven die een extreem grote koersuitslag liet zien. Winkelvastgoedbedrijven Unibail-Rodamco-Westfield (plus 24 procent) en Eurocommercial Properties (plus 22,8 procent) werden door beleggers ook fors hoger gezet. Daarnaast gingen de financiële fondsen Aegon en ABN AMRO rond de 15 procent omhoog. Het aandeel van Shell werd bijna 13 procent meer waard, geholpen door een olieprijsstijging van rond de 8 procent. Groothandelaar Sligro dikte 13,7 procent aan door de hoop op een einde aan de coronacrisis.

Beleggers waren de dag al vrij optimistisch begonnen. De overwinning van de Democraat Joe Biden op president Donald Trump in de Amerikaanse presidentsverkiezingen zorgde voor een positief sentiment op de beursvloeren. Beleggers hopen dat de komst van Biden zorgt voor een betere handelsrelatie tussen Europa en de Verenigde Staten.

Toch waren er ook fondsen die klappen kregen. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway, dat volop profiteerde van de pandemie, werd ruim 8 procent lager gezet.

De euro was 1,1815 dollar waard, tegenover 1,1884 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 8,6 procent duurder op 40,33 dollar. Brentolie klom 7,7 procent in prijs tot 42,48 dollar per vat.

Lees over dit aandeel ook

  1. 17:49 AEX sluit slechte week negatief af
  2. 14:41 Beursblik: scheurtjes in het Goldilocks scenario

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

AEX

860,01 18:05
-5,35 -0,62%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links