Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Weer verkiezingen Italië in 2e helft oktober'

ROME (AFN/RTR) - De regeringscrisis in Italië leidt naar verwachting van Italiaanse media tot vervroegde verkiezingen in de tweede helft van oktober. De vorig jaar gevormde coalitie van de rechts-populistische Lega van Matteo Salvini en de protestpartij M5S (Vijfsterrenbeweging) van Luigi Di Maio is feitelijk uiteengevallen, omdat Salvini zijn vertrouwen heeft opgezegd en snel verkiezingen eist.

Zo snel, dat zijn partij vrijdag al in de Senaat een motie van wantrouwen heeft ingediend tegen de partijloze premier Giuseppe Conte. De fractieleiders in de senaat bespreken Salvini's motie en een datum voor en stemming over de motie maandag. Om de parlementsleden van vakantie terug te halen is actie nodig van de senaatsvoorzitter.

Het is niet duidelijk wat de Lega nog met de huidige regering wil doen, zoals de zaken waarnemen of dat er gewerkt gaat worden aan een zakenkabinet dat voorlopig regeert. De premier lijkt geen haast te willen maken met zijn eigen aftreden en zou nog naar alternatieven zoeken. Hij zou Salvini, die hoog in populariteitspeilingen staat, niet behulpzaam willen zijn. Di Maio zei vrijdag dat hij geen enkel probleem heeft met verkiezingen, maar dat eerst nog een wet moet worden aangenomen die het aantal parlementsleden terugbrengt en de Staat een half miljard euro scheelt. De Lega is daar ook voor.

Conte heeft wel toegezegd het Italiaanse parlement van vakantie terug te laten roepen om over het lot van de regering te stemmen. Hij moet dan naar verwachting na die stemming naar president Sergio Mattarella om zijn ontslag aan te bieden. Mattarella kijkt vervolgens of er nog een andere regering in elkaar geknutseld kan worden of schrijft verkiezingen uit.

Dat laatste verwachten veel media in het Zuid-Europese land, dat de derde economie van de eurozone vormt en in oktober zijn begroting voor 2020 aan de EU moet presenteren.

Salvini en Di Maio vormden vorig jaar de regering, maar zagen toen al in dat ze beter een neutrale premier konden hebben om hen bij de komende ruzies uit elkaar te houden. Een van de slepende twistpunten is de hogesnelheidslijn van Turijn naar Lyon die door een Alpentunnel van bijna 60 kilometer lang moet.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. FlashHenk 9 augustus 2019 14:19
    Matteo Salvini is een handige politieke operateur. In een coalitie gaan met 5 Sterren maar ondertussen in campagnemodus blijven. Tegen de tijd dat je in de peilingen groter bent dan je coalitiepartner laat je de onderlinge verschillen escaleren en stuur je op nieuwe verkiezingen aan zodat je de grootste kunt worden. Een heel slim politiek dier. Hij is nu leider van de Lega, die ooit Lega Nord heette omdat ze was opgericht om politieke onafhankelijkheid te creëren voor Noord-Italië. Daar hoor je de Lega onder Salvini niet meer over omdat de rest van Italie dat niet graag ziet, en Salvini heeft ook de stemmetjes van de Zuiderlingen nodig...
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links