Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Minister Italië optimistisch over deal met EU

FUKUOKA (AFN/RTR) - De Italiaanse minister van Financiën, Giovanni Tria, is ervan overtuigd dat zijn regering en de Europese Commissie het eens worden over de Italiaanse staatsschuld en overheidsuitgaven. Tria zei dat op de ministersconferentie van de G20 in het Japanse Fukuoka.

De Europese Commissie dreigt Rome met strafmaatregelen omdat de regering van premier Giuseppe Conte veel te veel geld zou lenen en uitgeven. Maar volgens Tria staat de regering niet afwijzend tegenover de geldende begrotingsregels en is een deal met de commissie waarschijnlijk. De directeur van de Italiaanse Centrale Bank, Ignazio Visco, voegde eraan toe dat de schuldenlast van het land geen onderwerp op de G20-conferentie is geweest.

Italië heeft een buitengewoon hoge schuldenlast. Die heeft een omvang bereikt van 132 procent van het bruto binnenlands product (bbp) terwijl de EU stelt dat dit niet groter mag zijn dan 60 procent. In Nederland is dat percentage gedaald tot ruim 52 procent, mede dankzij de economische opleving van de afgelopen jaren.

Extra uitgaven

Maar die blijft uit in Italië. Rome voorziet dit jaar nog slechts een groei van 0,2 procent. De regering wil de economie vlot trekken met extra uitgaven. Het begrotingstekort zou dan toch op 2,4 procent van het bbp uitkomen. Dat is het percentage dat de Europese Commissie vorig jaar al boos afwees als in strijd met de regels. Tria schatte zondag in Japan dat het tekort ergens rond de 2,1 of 2,2 procent van het bbp zou uitkomen.

De 70-jarige Tria is een professor economie die net als premier Conte als een matigende figuur is binnengehaald in de coalitieregering van twee radicale partijen. Dat zijn de rechts-populistische Lega en de eurosceptische protestpartij M5S (Vijfsterrenbeweging). De leiders van de twee, Matteo Salvini en Luigi Di Maio, zijn het zelden eens, maar ze vinden wel allebei dat de regering juist meer geld moet pompen in de economie om die vlot te trekken. Ze hekelen de begrotingsregels en bezuinigingen die Brussel opdringt.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 Mijn Vriend 9 juni 2019 20:12
    quote:

    peter545 schreef op 9 juni 2019 19:30:

    Mijn Vriend, wat zou er zo erg aan zijn als Italië buiten de EU valt? Dan houden wij 'n grotere Benelux over. Dan zou alleen Frankrijk nog 'n vreemde eend in de bijt zijn.
    Ja, idd Frankrijk zou eerst moeten gaan, zijn we tenminste van Straatsburg af. Dan ook een excuus minder voor andere hersenkronkels.
  2. Bir 10 juni 2019 05:01
    quote:

    peter545 schreef op 9 juni 2019 19:30:

    Mijn Vriend, wat zou er zo erg aan zijn als Italië buiten de EU valt? Dan houden wij 'n grotere Benelux over. Dan zou alleen Frankrijk nog 'n vreemde eend in de bijt zijn.
    Je hebt gelijk, een heerlijk vooruitzicht. Meer zeggenschap over het Benelux grondgebied, meer betalen voor producten van buiten die regio, weer lekker veel vreemde munten in je portemonnee om te kunnen betalen, en extra controles aan de grens tijdens vakanties naar het buitenland. Ik kan niet wachten, lijkt me een heerlijk vooruitzicht!

    Grt Bir.
  3. Dickb 10 juni 2019 07:49
    Mijn complimenten aan Bir. Eindelijk eens een verstandige stem in het koor der onwetenden zoals mijn vriend en Peter545. In het Verenigd Koninkrijk zie je dezelfde soort gefrusteerde stemmen die alles wat slecht is toeschrijven aan de EU. Zonder de EU zou onze levenskwaliteit veel lager liggen. De Brexiteers zullen nog van een koude kermis thuiskomen.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links