Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Pakketten en postzegels stuwen omzet PostNL

Pakketten en postzegels stuwen omzet PostNL

DEN HAAG (AFN) - De opkomst van het winkelen via internet en de verhoging van de postzegelprijs hebben PostNL vorig kwartaal een hogere omzet opgeleverd dan een jaar eerder. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die het postbedrijf maandag heeft gepresenteerd.

PostNL boekte in het eerste kwartaal een omzet van 864 miljoen euro. Dat was 2 procent meer dan in de eerste drie maanden van 2015. De voor pensioenlasten en andere eenmalige voorzieningen gecorrigeerde operationele winst daalde met 10 procent naar 61 miljoen euro. Onder de streep resteerde een nettowinst van 39 miljoen euro, tegen 34 miljoen euro een jaar eerder.

Het brievenverkeer in Nederland slonk vorig kwartaal met ruim 6 procent. Dankzij duurdere zegels bleef de omzetdaling echter beperkt tot 1 procent. De opbrengsten uit het bezorgen van pakketten nam met 8 procent toe, mede omdat er 16 procent meer dozen mochten worden afgeleverd dan een jaar eerder.

Internationaal

Het bedrijf haalde ook meer omzet uit zijn Duitse en Italiaanse activiteiten. De internationale divisie leverde in totaal 6 procent meer op dan in het eerste kwartaal van 2016.

De cijfers lagen volgens bestuursvoorzitter Herna Verhagen in lijn met de verwachtingen. Ze wees daarbij met name op de ,,sterke'' groei bij pakketten, waar de stijgende lijn de komende tijd naar verwachting wordt doorgezet.

De resultaten werden afgelopen kwartaal gedrukt door de impact van maatregelen die toezichthouder ACM heeft opgelegd. Daardoor worden onder meer tarieven op de zakelijke markt beperkt. PostNL concretiseerde dat effect voor het eerste kwartaal niet, maar verwacht dat de ingrepen de komende jaren 30 tot 50 miljoen euro kunnen kosten.

Operationale winst

PostNL hield vast aan de verwachting dat de operationele winst dit jaar daalt tot 220 à 260 miljoen euro, tegen 303 miljoen vorig jaar. Het bedrijf werd wel iets positiever over de winst die in de komende jaren kan worden geboekt. Mede door het recente besluit om door te gaan met de Duitse activiteiten komt het resultaat naar verwachting uit op 285 tot 355 miljoen euro in 2020. Daarmee werd die prognose aan beide kanten met 20 miljoen euro verhoogd.

De resultaten van de afgelopen tijd sterken PostNL in de verwachting dat er vanaf volgend jaar weer dividend kan worden uitgekeerd. Financieel directeur Jan Bos herhaalde daarbij wel de kanttekening dat het bedrijf hierbij afhankelijk is van de ontwikkeling van de rente en de succesvolle afronding van de overname van TNT door FedEx.

Lees over dit aandeel ook

  1. 22 mrt PostNL bereikt akkoord met vakorganisaties 5
  2. 26 feb Het is water naar de zee dragen: prognose PostNL valt vies tegen

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
PostNL

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 Toekomstbeeld 9 mei 2016 08:13
    Mooie cijfers waarbij het opvalt dat het resultaat van 61 miljoen "boekhoudkundig" naar beneden gedrukt wordt door twee niet nader toegelichte posten.
    Kostenpost Other 8 miljoen....het valt elk jaar weer op dat die post over de eerste drie kwartalen opgeteld hoger is dan het bedrag wat wat uiteindelijk getoond wordt in de jaarresultaten.

    Voorzieningen van 13 miljoen tegenover 7 miljoen kwartaal 1 2015. Ook relatief erg hoog en niet onderbouwd.

    Beide drukken het resultaat onnodig. Blijkbaar wil het conservatieve management geen druk van de aandeelhouders om de outlook 2016 nu al te verhogen.
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

PostNL Koninklijke

1,236 17:25
-0,024 -1,90%
Premium

Het is water naar de zee dragen: prognose PostNL valt vies tegen

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links