Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Fed komt met steunpakket van 2,3 biljoen dollar

Gepubliceerd op 9 april 2020 15:37 | Views: 6.876 | Onderwerpen: Federal Reserve

EUR/USD 22:59

1,22 +0,00 (+0,05%)

WASHINGTON (AFN/BLOOMBERG) - De Federal Reserve heeft weer een reeks maatregelen aangekondigd om de Amerikaanse economie door de coronacrisis te loodsen. Het gaat bij elkaar om zo'n 2,3 biljoen (2300 miljard) dollar extra hulp, via programma's om onder meer kleine en middelgrote bedrijven en lokale overheden aan leningen te helpen.

Volgens Fed-baas Jerome Powell moeten de nieuwe ingrepen ervoor zorgen dat het uiteindelijke herstel van de economie zo krachtig mogelijk zal zijn. Dat kan door de kredietverlening op gang te houden.

De koepel van centrale banken erkent dat de hoogste prioriteit in het land momenteel ligt bij de zorg van zieken en het tegengaan van de verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus. "De rol van de Fed is om zoveel mogelijk verlichting en stabiliteit te bieden tijdens deze periode van beperkte economische activiteit", aldus Powell.

Krediet

De Fed tuigt onder andere een faciliteit van 500 miljard dollar op die Amerikaanse gemeenten, staten en andere lokale overheden direct van krediet voorziet. Een ander programma, met een omvang van 600 miljard dollar, moet kleine en middelgrote bedrijven van voldoende krediet voorzien om in leven te blijven.

Powell benadrukt dat de Fed zijn leningsbevoegdheden in ongekende mate inzet. Maar het gaat om het verstrekken van noodleningen niet om het weggeven van geld, stelt hij. Wie gebruikmaakt van de leningen zal deze uiteindelijk weer volledig terug moeten betalen.

Herstel?

Of de economie later dit jaar weer herstel kan laten zien, hangt volgens Powell vooral af van de duur van de pandemie. Hij schat in dat het tweede kwartaal een "erg zwakke" periode gaat worden. Maar als iedereen straks weer aan het werk kan, dan zou een tamelijk snelle opleving in de tweede helft van het jaar voor de hand liggen. Het centralebankhoofd onderstreept daarbij dat de Fed net zo lang door kan gaan met het verlenen van steun als nodig is.

Afgelopen tijd werd al meerdere keren stevig ingegrepen. De Fed verlaagde tijdens een ingelaste vergadering half maart de rente al naar bijna nul. Eerder die maand kwam de Fed na een noodvergadering ook al met een renteverlaging. Daarnaast kondigde de koepel van centrale banken in de VS nieuwe opkoopprogramma's en andere monetaire stimuleringsmaatregelen aan.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
EUR/USD 50% zegt kopen 14 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare