Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Boskalis voelt druk fors lagere olieprijzen

Boskalis voelt druk fors lagere olieprijzen

PAPENDRECHT (AFN) - De stevig gedaalde prijzen van onder meer olie en gas laten zich voelen bij Boskalis. De baggeraar en zeetransporteur kon afgelopen jaar nog teren op een goed gevulde orderportefeuille maar voor de nabije toekomst ziet het plaatje er somberder uit, liet het bedrijf woensdag weten bij de presentatie van de resultaten over 2015.

De werkvoorraad is afgelopen jaar per saldo geslonken van 3,29 miljard naar 2,49 miljard euro. ,,Volumes en prijzen staan onder druk, wat zich ook vertaalt in onze orderportefeuille'', zei topman Peter Berdowski. Boskalis zag de omzet vorig jaar wel met 2 procent aandikken tot 3,24 miljard euro, maar dat was grotendeels te danken aan gunstige wisselkoerseffecten en overnames.

Berdowski vindt dat Boskalis ondanks de lastige marktcondities een ,,zeer succesvol jaar'' achter de rug heeft. ,,Terwijl de storm buiten aanwakkerde, hebben wij een bijzonder druk jaar achter de rug met vele indrukwekkende projecten'', zei hij. Zo werd de uitbreiding van het Suezkanaal voltooid en verwijderde de bergingsdivisie het wrak van het vrachtschip Baltic Ace uit de aanvaarroute van de Rotterdamse haven.

Brutowinst

De brutowinst (ebitda) nam over heel 2015 met 6 procent af tot 885 miljoen euro. Onder de streep bleef 440 miljoen euro over. Dat is 10 procent minder dan de recordwinst van 2014, maar Berdowski sprak desondanks van ,,een fantastisch resultaat''. Dit jaar zal het nettoresultaat ,,aanzienlijk'' verder dalen. Aan concrete voorspellingen waagde de topman zich niet. ,,Maar het zal meer zijn dan 10 procent.''

De bezetting van de vloot en de marges staan onder druk omdat Boskalis minder werk heeft. Het bedrijf probeert dat te ondervangen door oudere schepen vervroegd uit de vaart te nemen. Hoewel geprobeerd wordt de bemanningen intern te herplaatsen, kan ,,hier en daar'' werkgelegenheid verloren gaan. ,,Maar dan gaat het over tientallen, niet honderden banen'', zei Berdowski.

Dividend

De topman herhaalde dat hij veel raakvlakken ziet tussen zijn bedrijf en branchegenoot Fugro. Boskalis heeft een belang van een kleine 29 procent en stuurt nog altijd aan op samenwerking. De Leidschendamse bodemonderzoeker, die onlangs nogmaals liet weten sterk te hechten aan zijn onafhankelijkheid, zou wat Berdowski betreft wel wat meer vaart mogen maken met de uitvoering van zijn strategie.

Boskalis stelt een dividend voor van 1,60 euro per aandeel, net zoveel als vorig jaar. Afgezien van mogelijke overnames verwacht het bedrijf dit jaar 200 miljoen euro te investeren.

Lees over dit aandeel ook

  1. 28 mrt Waarde HAL stijgt naar €155 per aandeel
  2. 28 mrt KBC Securities positief over HAL

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
HAL Trust

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. ovanspaend 9 maart 2016 07:49
    - Orderportefeuille gedaald met 800 miljoen
    - Gem lagere olieprijs in 2016 zet druk op marge
    - Toegenomen valutarisico, exposure richting risicolanden o.a Brazilie
    - Meer concurrentie uit China e.d landen
    - Minder orders x lagere marge x meer risico = 2016 wordt uitdagend
    - Evt omvallen subcontracters invloed op hoge afgegeven garantieportefeuille
  2. forum rang 7 jan de vakman 9 maart 2016 08:10
    Bosje heeft het ook niet makkelijk door de oliemalayse,positief is natuurlijk de stap in het windmolen gebeuren,we moeten toch echt die kant op met zijn allen,want op de schaatsbaan heeft van het jaar niet meer dan een vliesje ijs gelegen,de beursbarometer staat niet slecht ,gisteren een flinke onweersbui uit china,ook moest natuurlijk een bedrijf met toch wel goeie cijfers en 10% meer dividend,tkh,genadeloos worden afgestraft,dat kan schijnbaar niet meer anders op de beurs,alle goede bedrijven hebben zwaar slaag gekregen deze keer,de drama's kwamen dik in het groen ,heel vreemd,dit spot met alle beurswetten,vandaag maar weer moed houden,want moed verloren is al verloren,heel veel succes toegewenst!!!
  3. relpinda 9 maart 2016 09:12
    En toch ziet het er helemaal niet somber voor de toekomst voor zowel BosKalis als Fugro.
    Gebaggerd moet en zal er altijd blijven. En er wordt ZOVEEL kapot geschoten, natuurrampen etc etc. dat er altijd wel werk voor deze bedrijven blijft. Daarnaast is het alleen maar goed de buikriem aan te halen en het gezicht op andere zaken te richten, innovatie etc.
    Fundamenteel zijn het sterke bedrijven die er na diepte punten alleen maar sterker uitkomen.

    Deze bedrijven zorgen ook voor de nodige toeleveranties etc en dus ook werkgelegenheid en innovaties.

    Als je ze nog niet in porto hebt kun je ze nu redelijk goedkoop opnemen cq porto uitbreiden.

    LZA

3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

HAL Trust

125,000 24 apr
0,000 0,00%
Premium

Waarde HAL stijgt naar €155 per aandeel

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links