Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Uber schikt in zaak Waymo

Gepubliceerd op 9 feb 2018 om 17:31 | Views: 2.482

SAN FRANCISCO (AFN/RTR/BLOOMBERG) - Uber Technologies, het bedrijf achter de taxi-app, heeft een schikking bereikt met Google-moederconcern Alphabet over de vermeende diefstal van technologie voor zelfrijdende auto's. Alphabet-dochter Waymo sleepte Uber voor de rechter over die zaak.

Uber betaalt in de schikking een klein aandelenbelang aan Waymo ter waarde van circa 245 miljoen dollar en er is afgesproken dat Uber geen gebruik zal maken van de betreffende technologie. Door de schikking komt een einde aan de rechtszaak die deze week was begonnen.

De vertrouwelijke informatie kwam van een ex-medewerker van Waymo. Hij zou die bedrijfsinformatie gebruikt hebben om met een eigen start-up verder te werken aan een zelfrijdende auto. Dat bedrijfje werd later overgenomen door Uber. De ex-medewerker werd vorig jaar ontslagen door Uber.

Schadevergoeding

Waymo zou een schadevergoeding van bijna 2 miljard dollar van Uber hebben geëist. Uber had die claim verworpen.

Uber-topman Dara Khosrowshahi stelde niet te geloven dat er gestolen informatie van Waymo bij zijn bedrijf terecht is gekomen en dat deze gegevens ook niet zijn gebruikt door Uber bij zelfrijdende auto's. Hij gaf wel aan de gang van zaken rond de kwestie te betreuren.

De voormalige topman en mede-oprichter van Uber, Travis Kalanick, was deze week getuige in de zaak. Het technologiebedrijf is in opspraak gekomen door een reeks schandalen zoals seksuele intimidatie en bedrijfsspionage. Die leidden onder meer tot het ontslag van Kalanick. Daarnaast raakte Uber zijn licentie in Londen kwijt.

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gesponsorde links