Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Woonwinkelgigant Steinhoff bij het grofvuil

STELLENBOSCH (AFN/BLOOMBERG) - Winkelconcern Steinhoff is in zeven dagen tijd 90 procent van zijn beurswaarde verloren. Vrijdag gaf kredietbeoordelaar Moody's de verkoper van matrassen en huishoudelijke goederen nog eens een zetje door de kredietwaardigheid met vier stappen te verlagen tot de junkstatus, rommel dus.

Het Zuid-Afrikaanse bedrijf, dat na Ikea het grootste woonwinkelbedrijf is van Europa, is omgerekend ruim 13 miljard euro minder waard dan vorige week. De val begon nadat het formeel in Nederland gevestigde bedrijf bekendmaakte dat een accountant onregelmatigheden had vastgesteld in de boekhouding. Topman Markus Jooste stapte daarop op.

Er lopen onderzoeken naar Steinhoff door onder meer toezichthouders in Zuid-Afrika en Duitsland. Het bedrijf heeft in beide landen een beursnotering. Beleggers hebben serieuze twijfels over de financiën van het bedrijf en het interne toezicht daarop.

Schuld

Moody's deelt die zorgen over de bedrijfsvoering en zet vraagtekens bij of het bedrijf zijn schulden nog kan aflossen. Dat betekent dat ook de obligaties die de onderneming heeft uitgegeven om zijn groei te bekostigen fors minder waard zijn geworden.

Steinhoff bestaat al vijftig jaar, maar groeide de afgelopen jaren als kool met een agressieve internationale overnamestrategie. Het concern telt nu meer dan 12.000 winkels in dertig verschillende landen, maar niet in Nederland. Er werken ongeveer 130.000 mensen.

Het is nu zaak voor Steinhoff om snel alsnog met zijn uitgestelde kwartaalcijfers over de brug te komen om het vertrouwen van investeerders terug te winnen of niet verder te schaden. Verder werd aangekondigd bezittingen af te stoten om de kapitaalpositie te versterken. Ook wordt gesproken met geldschieters over de mogelijkheden voor herfinanciering.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. Mr Greenspan 8 december 2017 12:26
    Gunstig voor Beter Bed als een concurrent in zwaar weer zit.
    Beter Bed is schulden vrij en heeft een ijzersterke balans. Die kunnen wat krenten uit de pap snoepen als Steinhoff gedwongen onderdelen moet afstoten of als ze failliet mochten gaan, (waar beleggers ernstig rekening mee houden gezien de koersval) uit de boedel nog goedkoper onderdelen kunnen overnemen.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links