Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ECB verlengt steunprogramma

ECB verlengt steunprogramma

FRANKFURT (AFN) - De Europese Centrale Bank (ECB) gaat langer door met de opkoop van obligaties dan eerder werd aangekondigd. De omvang van de aankopen wordt daarbij vanaf het voorjaar wel wat afgebouwd. Dat maakte de ECB donderdag bekend.

De ECB gaat in ieder geval heel volgend jaar door met de aankopen, die zijn bedoeld als stimulans voor de economie in de eurozone. De ECB tracht daarbij de inflatie te stimuleren. Die lag vorige maand met 0,6 procent nog altijd ver onder het door de centrale bank nagestreefde peil van bijna 2 procent.

De ECB voorspelde donderdag dat de inflatie nog heel lang te laag blijft. De geldontwaarding loopt volgend jaar naar verwachting op tot 1,3 procent, om vervolgens heel langzaam verder te stijgen naar 1,7 procent in 2019. De economische groei in de eurozone blijft volgens de nieuwe ramingen tot en met 2018 hangen op 1,6 à 1,7 procent.

Aankopen

Het oorspronkelijke programma voorzag in de aankoop van 80 miljard euro aan obligaties per maand tot en met maart 2017. Vanaf april worden de aankopen teruggeschroefd tot 60 miljard euro per maand. Om het programma vol te kunnen houden werden de voorwaarden voor de aankopen wat versoepeld. Vanaf volgend jaar worden ook obligaties opgekocht met een rendement lager dan de depositorente van de ECB (min 0,4 procent).

De aankopen kunnen nog langer worden doorgezet als dat noodzakelijk blijkt, liet de ECB weten. Als in de komende tijd blijkt dat de omstandigheden slechter zijn dan verwacht, dan kan de omvang van de aankopen volgens de centrale bank ook weer worden opgevoerd.

Afbouw

Volgens Draghi is het gevaar van deflatie inmiddels geweken. Hij benadrukte daarbij echter dat de situatie zeer onzeker blijft. Daarom is volgens hem geen sprake van een echte afbouw van het steunprogramma. De ECB blijft nog lange tijd actief op de markt, aldus de Italiaan.

ING-econoom Carsten Brzeski noemde de aanstaande inperking van de aankopen een verrassing. Volgens hem is sprake van een compromis, waarbij de hardliners die aandrongen op het einde, of op zijn minst een verkleining, van het programma tevreden moesten worden gesteld. Of het een wijs besluit is, moet volgens Brzeski nog blijken.

De ECB besloot verder de ongekend lage rentetarieven in de eurozone ongewijzigd te laten.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 8 december 2016 14:50
    Het lijkt voor beleggers op de korte termijn gunstig dat Draghi binnen de ECB weer z'n zin heeft gekregen, maar voor de langere termijn is dit vragen om moeilijkheden. Ook voor gepensioneerden in Nederland is deze ontwikkeling zeer ongunstig. Voor beleggers en aankomende gepensioneerden die meer willen weten over de risico's en vele nadelen van het extreme stimuleringsbeleid van de ECB en de vele nadelen en gevaren die hier aan kleven, kan ik voor meer informatie verwijzen naar: www.pensioenechec.simpsite.nl
  2. Dinald 8 december 2016 14:59
    Het zal de krachten voor desintegratie van de EU versterken. De anti-krachten zoals in Duitsland bij de AfD, als ook in NL, worden bevestigd in hun mening.
    Er is bij het opzettelijk extreem laag houden van de rente ook een belangrijke omslag in denken: sparen krijgt een andere emotionele lading.
    Mario heeft als capo di tutti capi voor Italië de zaak voor de korte termijn netjes geregeld.
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links